VASTGOED – Blankenbergse ‘Petit Rouge’ na Limburgs schandaal terug in West-Vlaamse handen

Petit Rouge op de dijk in Blankenberge. (Foto: RV)

De West-Vlaamse projectontwikkelaars POC en Ion zijn in een verhouding 60/40 de nieuwe eigenaars van het bekende hotel Petit Rouge op de dijk van Blankenberge. Het merkwaardige hotel, waarvan de gevel erkend is als bouwkundig erfgoed maar niet is beschermd, verkeerde al enkele jaren in een soort immobilisme nadat het inzet was geworden van een opmerkelijk corruptieschandaal rond de verzekeringsmaatschappij De Voorzorg Limburg en de Hasseltse SP.a politicus Tony Coonen, voorzitter van de Voorzorg en vooral bekend als ex-echtgenoot van Hilde Claes, dochter van SP.a boegbeeld Willy Claes en vroegere burgemeester van Hasselt. Coonen belandde daarbij enige tijd in de cel. POC en Ion willen het hotel nu combineren in een nieuw project waarbij ze de zogenaamde “Antlantikwall” aan de kust willen doorbreken.

In 2019 verkocht de socialistische verzekeringsmaatschappij De Voorzorg Limburg het Blankenbergse hotel aan de relatief onbekende Hasseltse vastgoedmakelaar Daan Mullens. Die laatste wou het hotel slopen en vervangen door een hoogbouw van 21 verdiepingen. Twee jaar later werden zowel koper als verkoper van het hotel aangehouden door het parket in Hasselt op verdenking van corruptie. Die verkoper was de Hasseltse SP.a politicus Tony Coonen, voorzitter van de Voorzorg en vooral bekend als ex-echtgenoot van Hilde Claes. Coonen was ruim tien jaar de absolute topman van de socialistische mutualiteit in Limburg. Ook drie andere bestuurders van het socialistische ziekenfonds werden voor verhoor meegenomen. De boekhouder van de Voorzorg Limburg werd aangehouden. De speurders hebben aanwijzingen dat Coonen en andere leden van de raad van bestuur van De Voorzorg bepaalde gunsten hebben gekregen bij de verkoop van onder meer het Blankenbergs hotel. Bij een aantal huiszoekingen zouden speurders ook grote sommen cash geld in beslag hebben genomen. SP.a is ondertussen Vooruit geworden en De Voorzorg heet nu Solidaris.



De nieuwe eigenaars verzamelen een aantal West-Vlaamse ondernemers. Voor Ion zijn dat Paul Thiers als investeerder en de projectontwikkelaars Kristof Vanfleteren en Davy Demunck. POC is de vastgoedfirma van vier West-Vlaamse zakenfamilies: Vandermarliere, Donck, Desimpel en Despiegelaere. POC kocht jaren geleden al residentie Rivièra, een voormalig hotel naast Petit Rouge. De vastgoedfirma liet dat pand in 2016 slopen, waardoor de site al jaren braak ligt. POC en Ion willen de twee aanpalende sites samenvoegen en ombouwen tot een gemengd complex. Boven een handelsruimte op de begane grond zouden appartementen komen.“Precieze plannen zijn er nog niet, maar het is zeker onze bedoeling om het historisch erfgoed zo goed als mogelijk te bewaren en te integreren op de nieuwe site.”, zo zegt Kristof Vanfleteren, CEO van ION in Het Nieuwsblad. “Omdat we de site als één geheel en niet als twee afzonderlijke percelen beschouwen, kunnen we breed denken in onze plannen”, vult Elisabeth Van Damme aan, CEO POC Real Estate. “Zo willen we graag de economische activiteit van Blankenberge stimuleren en zou het een optie kunnen zijn om bijvoorbeeld het openbaar domein open te trekken.”

(De namen in kleur zijn actieve links die u kan aanklikken voor meer informatie)