VASTGOED – Frank Donck koopt een stuk van de Nationale Bank

Frank Donck (Foto: Belga Image)

De investeerder Frank Donck heeft met zijn vastgoedbedrijf 3D Real Estate de vroegere drukkerij van de Nationale Bank Van België gekocht. Het gebouw in de Berlaimontlaan in het centrum van Brussel was al een tijd buiten gebruik. De Belgische centrale bank brengt de euro bankbiljetten nog wel in omloop maar drukt ze al lang niet meer zelf. Vorig jaar werd de hele drukkerij stil gelegd en nu werd het gebouw verkocht voor 19,75 miljoen euro. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders van de beursgenoteerde Nationale Bank. De helft van die opbrengst moet naar de aandeelhouders gaan. Dat kan het dividend met 17 euro per aandeel optrekken. Indien u wil meegenieten van die opbrengst en dividendgerechtigde aandelen van de Nationale Bank Bank wil kopen, dan hebt u nog even tijd. Dat dividend wordt pas uitbetaald in mei 2022.

De Nationale Bank vormt al langer de inzet van bijwijlen bitsige debatten met haar aandeelhouders. Dat komt omdat die bank als één van de weinige centrale banken wereldwijd beursgenoteerd is. Inzet vormt de goudvoorraad van de bank. Wanneer de bank een deel van die goudvoorraad verkoopt, komen de meerwaarden van die verkoop niet bij de aandeelhouders terecht, in tegenstelling tot wat nu wel het geval is met de verkoop van vastgoed. De bank stelt dat het goud eigendom is van de staat en dat de meerwaarden dus enkel de schatkist ten goede komen.



Frank Donck is met 3D Real Estate als projectontwikkelaar gespecialiseerd in stedelijke reconversie. In 2019 werd hij mede-eigenaar van Immo Dossche, de vroegere fabriekssite van de gelijknamige familie in het centrum van Deinze die zal worden omgevormd in een residentiële site. Donck investeert daarnaast ook in bestaande bedrijven. Zo kocht hij samen met Soudal-eigenaar Vic Swerts een kwart van de aandelen van Studio 100. Naar verluidt betaalden ze daarvoor 125 miljoen euro. Die aankoop kwam er net voor corona de activiteit van Studio 100 danig midscheeps trof.