VASTGOED – Studentencampus staat centraal in Antwerpse Slachthuiswijk

De campus Hallenplein naast de gerenoveerde loodsen van de Slachthuissite.

Stad Antwerpen heeft het eerste ontwerp goedgekeurd voor de publieke ruimte in de nieuwe Slachthuiswijk. De nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen Dam worden daardoor met elkaar verbonden. Het gaat om de aanleg van 104.000 m² publieke ruimte waarvan er binnen de Slachthuissite 39.000 m² groen komt. De stad brengt een budget stadsontwikkeling in van 13,7 miljoen euro. Op het nieuwe Hallenplein bouwt de AP Hogeschool Antwerpen een campustoren voor 3.500 studenten. Daarnaast hergebruikt de hogeschool de bestaande loodsen. Goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro. De slachthuissite stond centraal in het dossier van de groep Land Invest van Erik Van der Paal die ten onder ging aan belangenvermenging. Daarna kwam het project in handen van Triple Living, de joint venture van de families Cavens en Paeleman, die op hun beurt een participatie van 30% verkochten aan Immobel binnen de samenwerking in Urban Living.

De nieuwe duurzame campus zal vooral onderdak bieden aan innovatieve hightechopleidingen. Het wordt een unieke combinatie van industrie en IT, design en media. De locatie past helemaal in de visie van onze hogeschool: de stadsontwikkelingsplannen die nu op tafel liggen zullen het gebied de komende jaren veranderen in een levendige wijk. Reken daarbij de overkapping van de Ring die ervoor zal zorgen dat onze campus Hallenplein midden in een groene zone ligt.”, zo zegt Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool Antwerpen.



Tegen eind 2021 is er een definitief ontwerp voor de publieke ruimte. Na de aanbesteding en de omgevingsvergunning kan de aanleg van fase 1 van de publieke ruimte vanaf het najaar van 2022 starten. De nieuwe campus Hallenplein van AP Hogeschool moet klaar zijn tegen 2024, toeval of niet, het jaar van de lokale gemeenteraadsverkiezingen.