VASTGOED – Marnix Galle en Immobel halen Total-hoofdzetel in de Wetstraat binnen (voor 115 miljoen euro)

Het Total gebouw in de Brusselse Wetstraat (Foto: Google Maps)

Projectontwikkelaar Marnix Galle heeft met zijn beursgenoteerd bedrijf Immobel 115 miljoen euro op tafel gelegd om eigenaar te worden van de vroegere hoofdzetel van de Franse oliereus Total in de Brusselse Wetstraat. 115 miljoen euro is een relatief hoog bedrag voor het gebouw van 25.000 m² dat wordt aangevuld met een aanpalend kantoor in de Guimardtstraat. Maar dat was nodig om het in de biedstrijd te halen van de concurrentie. Die kwam opmerkelijk volledig uit Antwerpen. Het ging om de ontwikkelaars Eric De Vocht (Iret), Frédéric Van der Planken (Whitewood) en Dirk Cavens en Marc Paeleman (Triple Living). Het gebouw in de Wetstraat was de vroegere hoofdzetel van de vroegere Belgische oliemaatschappij Petrofina die in 1999 op initiatief van zijn toenmalige aandeelhouder Albert Frère via een fusie verkocht werd aan de Franse groep Total.

De portefeuille die Total heeft verkocht omvat drie delen: het hoofdgebouw in de Wetstraat, een aanpalend kantoorgebouw in de Guimardstraat en een sportcomplex in Wezembeek-Oppem. Immobel wil het gebouw in de Wetstraat nu grotendeels renoveren, met behoud van de bestaande gevels uit 1950, maar ook uitbouwen in de hoogte om op die manier extra vierkante meters te creëren. De Franse groep blijft voorlopig werken vanuit een deel van het gebouw maar gaat wel op zoek naar een andere locatie in het centrum van Brussel.



Immobel maakte intussen ook bekend dat het bij institutionele investeerders op zoek gaat naar 200 miljoen euro. Dat geld zal worden ondergebracht in het Immobel BeLux Office Development Fund dat zich zal toeleggen op de creatie van duurzame kantoorgebouwen in Brussel en Luxemburg. Daarmee kiest Galle voor de vlucht vooruit in deze coronatijden waar nogal wat investeerders een afwachtende houding aannemen, zeker wanneer het gaat om de markt van kantoorgebouwen. Galle daarentegen zegt dat de markt vragende partij is voor nieuwe, duurzame kantoorgebouwen.