VOETBALGELD – Kan Bart Tommelein Coucke en KV Oostende financieel verzoenen?

De Oostendse burgemeester Bart Tommelein.

Er is opnieuw hoop bij KV Oostende dat de voetbalploeg alsnog een licentie voor het profvoetbal zal krijgen. Daarvoor is een kapitaalverhoging vereist van 2,7 miljoen euro. De Amerikaanse Pacific Media Group (PMG) is bereid die door te voeren op voorwaarde dat er een akkoord is omtrent 6 miljoen euro schuld die de ploeg nog heeft bij zijn vorige eigenaar Marc Coucke. Die schuld heeft betrekking op de huur van de nieuwe voetbaltribune die via de holding Alychlo nog eigendom is van Coucke. Het dossier dreigde drie partijen ongelukkig te maken: KV Oostende dat dreigt failliet te gaan en zijn licentie verliest, Coucke die zijn openstaande schuld ziet wegsmelten en de stad Oostende die achterblijft met een stadion zonder doel. De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) trok het dossier naar zich toe en meldt nu dat er witte rook is.

Na intensief overleg zijn Alychlo, PMG en Stad Oostende tot een akkoord gekomen over de toekomst van voetbalploeg KV Oostende. Burgemeester Bart Tommelein en schepen Björn Anseeuw (N-VA) hadden een bemiddelende rol opgenomen, met als doel KVO in eerste klasse te houden en het voortbestaan van KVO Jeugd te verzekeren. Na tien dagen intense gesprekken is er nu een akkoord. “We danken onderhandelaars Alychlo en PMG voor hun constructieve houding. We kijken uit naar een goede verdere samenwerking.” zo staat te lezen op de website van Tommelein.



De relaties tussen KV Oostende en Coucke zijn op zijn minst verzuurd te noemen. Culminerend punt was een hoog oplopende discussie tussen Marc Coucke zelf en Frank Dierckens, de huidige meerderheidsaandeelhouder van de ploeg. Dierckens, die ondertussen zelf onderwerp is van een fiscaal onderzoek, zocht naar een financiële oplossing voor de ploeg waarbij hij zelf minderheidsaandeelhouder kon blijven. Volgens Dierckens stond Coucke een deal met PMG in de weg. Wanneer Coucke in 2018 Anderlecht overkocht, moest hij Oostende in zeven haasten van de hand doen. Hij behield daarbij de eigendom over het vastgoed van de nieuwe tribune van Oostende. De kustploeg Oostende betichtte zijn vroegere eigenaar daarop van belangenvermenging en viel daarom ook de licentie van RSC Anderlecht aan via een tweede arbitrageprocedure bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). In een eerste arbitrageprocedure hopen ze begin mei bij het BAS zelf hun licentie te halen.