VOETBALGELD – Proficiat, u mag de vernieuwde “Golden Generation Arena” betalen

Het wordt tijd dat we onze klassieke bescheidenheid even opzij zetten, moeten Peter Bossaert en Bob Verbeeck gedacht hebben. De eerste is CEO van de Belgische Voetbalbond, de tweede van het sportmanagement bedrijf Golazo. Samen stelden ze de plannen voor om het Koning Boudewijnstadion te vernieuwen. En meteen nogal ambitieus te herdopen in de “Golden Generation Arena”. Dat wordt dan de thuisbasis van de Rode Duivels en de atletiekmeeting Memorial Van Damme, vertegenwoordigd door Golazo. Die bescheidenheid mogen we ook even opzij zetten als het over betalen gaat. De initiatiefnemers zoeken het budget van 150 miljoen tot 200 miljoen euro puur in publieke middelen. Bij u en ik dus, de belastingbetaler.



Voor alle duidelijkheid het gaat hier alleen nog maar om een papieren initiatief. Maar dat beide initiatiefnemers dit doen zonder politieke ruggensteun lijkt onrealistisch. Het is de bedoeling dat de Rode Duivels in 2022 al in het vernieuwde stadion zullen aantreden. “Deze unieke sportgeneratie verdient een moderne sporttempel: de Golden Generation Arena. Het moet het nieuwe icoon van de Belgische topsport worden.” zo zei Bossaert op een persconferentie waar onder anderen de Borlées, Eden Hazard, Jan Vertonghen, Roberto Martinez, Tessa Wullaert en Cynthia Bolingo aanwezig waren. “We zullen de impact op de omgeving verminderen. Het stadion zal een kleinere capaciteit hebben. We mikken op 40.000 plaatsen, dat komt de mobiliteit en leefbaarheid ten goede.”

Indien het project er door komt, is er meteen ook een punt gezet achter het Ghelamco dossier waarbij het bedrijf van Paul Gheysens een nieuw stadion wou inplanten op parking C van de Heizel. Dat zou dan wel gebeurd zijn met een gemengde financiering, privé en publiek geld. Maar die plannen stranden in een politiek en administratief imbroglio waardoor Brussel ook niet kan optreden als mede-organisator van het Europees voetbalkampioenschap 2020. Nu wordt dus blijkbaar gekozen voor een puur publieke financiering, met belastinggeld dus. Wanneer het nieuwe stadion op 30 jaar wordt afgeschreven, impliceert dat een jaarlijkse afschrijving van 5 tot 7 miljoen euro. En dat zou een haalbare kaart moeten zijn.