De familie Vandeputte (Valtech) [404]

Vermogen € 53 147 000
Gekend als Valtech Group
Activiteit Machinebouw
Inplanting Menen
Huidige positie 404


In 1968 ging grootvader Vandeputte in het West-Vlaamse Menen van start met het bedrijf Valvan. Met 15 werknemers produceerde het bedrijf eerst drogers voor de textielsector, later afvalcontainers, maar de recyclagesector van tweedehandskledij had persen nodig voor de export van hun gesorteerde kledij. Valvan stapte in de technologie van het persen. Later werden die machines verder uitgebreid tot het persen van nieuwe textielvezels en werden ze meer geautomatiseerd. Daarna volgde de overname van het bedrijf Vaskon uit Roeselare. Nu kon Valvan dankzij hun kennis volautomatische verpakking, omsnoering en labeling van de balen ontwikkelen. Parallel met hun balenpersen produceert het bedrijf sorteerinstallaties voor tweedehandskledij.

Onder impuls van de broers Frank en Peter Vandeputte, beide ingenieurs en kleinzonen van de stichter, groeide Valvan uit tot de Valtech Group. Onder die naam staan dertien bedrijven: Ad Rem, Allhydro, Cretes, Haeck, Motus, Rentec, SedActa, Union, Valvan Baling Systemens, Valvan Containers, Vaskon, Soenen en Gualchierani. Belangrijk was 2013, het jaar waarin Valtech Group Motus Handling overnam. Dat bedrijf uit Menen is gespecialiseerd in het ontwerp, de constructie en de integratie van oplossingen die de goederenstroom in industriële bedrijven optimaliseert. Motus Handling kent al jaren een organische groei, maar het omzetcijfer kreeg vooral in 2017 een boost na de overname van het failliete Soenen. Het Roeselaarse bedrijf produceert zware machines om staalplaten te knippen, te vervormen en te perforeren.

De broers Vandeputte hebben altijd gekozen voor nichebedrijven in de machinebouw. Valtech Group is een verzameling van gespecialiseerde bedrijven. De dertien bedrijven zijn goed voor 75 miljoen euro omzet en zo’n 300 medewerkers. De broers spelen daarbij de synergie- en schaalvoordelen van de Valtech Group uit.

Uitdaging voor de verdere groei vomt onder meer de aanwerving van bijkomend personeel waaronder ingenieurs. West-Vlaanderen heeft een belangrijke machinebouwsector, met bedrijven zoals Picanol, Vandewiele en LVD. Die zijn allen op zoek naar dezelfde mensen. “We hebben personeel nodig”, zei Frank Vandeputte daarover in een zeldzaam interview. “Anderen noemen Valtech wel eens een paradijs voor ingenieurs. Zo ver wil ik niet gaan, maar de tientallen ingenieurs die bij ons werken, kunnen hun hart ophalen. In een groep van dertien bedrijven is er altijd wel ergens een nieuwe uitdaging. Elk van onze bedrijven willen we rendabel laten groeien, en dus hebben we goede mensen nodig.”