Dirk en Rita Van Tornhaut [644]

Vermogen € 26 863 000
Gekend als Van Tornhaut
Activiteit Aannemer en projectontwikkeling
Inplanting Aalter
Huidige positie 644


Dirk Van Tornhaut is een bouwondernemer en projectontwikkelaar uit Aalter. Het bedrijf werd gesticht door Roger en Frans Van Tornhaut in het begin van de jaren zestig. Wat begon als een ambachtelijke bouwfirma is nu een belangrijke speler op de Vlaamse markt van de appartements-, woning- en industriebouw. Van Tornhaut is niet enkel aannemer, maar ook een bouwheer en promotor die vooral actief is aan de kust. Naast de projectontwikkeling is Van Tornhaut nog actief met het gelijknamige aannemingsbedrijf AO Van Tornhaut. Daarnaast controleert hij het stut- en schoringsbedrijf Stabil en V-Systems, het prefabproductie-bedrijf Cobatim, het industriebouwbedrijf Vandewalle IBC en het bouwbedrijf Gustaaf Cuylaerts. Al die activiteiten worden overkoepeld in de holding VT Invest.

De groei van VT Invest kent enkele belangrijke stapstenen. Zo was er onder meer de de overname van de voormalige brouwerijgebouwen Riva in het centrum van het West-Vlaamse Dentergem 1,38 miljoen euro. In december 2007 ging brouwerij Riva failliet. De brouwerijgroep Duvel-Moortgat nam het beheer en de receptuur over. Van Tornhaut herontwikkelde de site met een mix van wonen en ambachtelijke industrie.

In Nieuwpoort engageerde Van Tornhaut zich in het Storms Harbour project. Om de band tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad aan te halen werd in september 2007 begonnen met de bouw van Storms’ Harbour. Het volledige project telt 173 appartementen en 12 winkels. Einddoel was om de bouw van een exclusieve woonzone aan de oude jachthaven en meteen ook een rustpunt op de fiets- en wandelweg die de dijk met het stadscentrum verbindt.

Eind 2017 werd de groep getroffen door rampspoed. Tussen kerst en nieuw 2017 bracht een hevige storm een kraan aan het wankelen op de dijk van Nieuwpoort. Het KMI waarschuwde al dagen voor hevige rukwinden, meer dan 100 kilometer per uur. Op 27 december kwam de storm aan de westkust aan wal. De kraan viel, boorde zich in een appartementsgebouw, doodde daar een oudere vrouw, verwondde haar echtgenoot

Dirk Van Tornhaut is een discrete netwerker die onder meer een graag geziene gast is op Waregem Koerse. Hij is ook een kleine aandeelhouder van Club Brugge met iets meer dan 1 procent van de aandelen.