Nieuwkomer: Dirk Van Tornhaut en The One

Eind augustus werd de grootschalige commerciële lancering gestart van het project The One, een complex van 89 appartementen en luxe penthouses in Blankenberge. The One sluit aan bij de huidige architectuurtendensen: witte gevels met in- en uitspringende terrassen. Voor projectontwikkelaar en aannemer Dirk Van Tornhaut gaat het om één van zijn grootste projecten. Als ontwikkelaar is Van Tornhaut voornamelijk actief aan de kust. Daarnaast runt hij een gediversifieerd aannemersbedrijf. Van Tornhaut kon 2017 afsluiten met sterke cijfers. Hij komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 26 miljoen euro. Een groepsomzet van 116 miljoen euro in 2017 was goed voor een operationele cash flow van 13 miljoen en een netto winst van 6 miljoen euro. Toch had 2017 ook een zware schaduwzijde voor het bedrijf. Bij een incident met een torenkraan in Nieuwpoort viel één dode te betreuren.



Naast de projectontwikkeling is Van Tornhaut nog actief met het gelijknamige aannemingsbedrijf. Daarnaast controleert hij het stut- en schoringsbedrijf Stabil en V-Systems, het prefabproductie-bedrijf Cobatim, het industriebouwbedrijf Vandewalle IBC en het eerder dit jaar overgenomen bouwbedrijf Gustaaf Cuylaerts. Al die activiteiten worden overkoepeld in de holding VT Invest.

Maar ook vorig jaar werd de groep getroffen door rampspoed. Tussen kerst en nieuw 2017 bracht een hevige storm een kraan aan het wankelen op de dijk van Nieuwpoort. Het KMI waarschuwde al dagen voor hevige rukwinden, meer dan 100 kilometer per uur. Op 27 december kwam de storm aan de westkust aan wal. De kraan viel, boorde zich in een appartementsgebouw, doodde daar een oudere vrouw, verwondde haar echtgenoot. “Wat volgt, is chaos en onmacht. Je hebt het niet in de hand, anderen nemen het over. Brandweer, politie, parket, burgemeester, pers. Vanachter een politielint stond ik te kijken naar onze site.” zo vertelde Van Tornhaut daarover aan De Standaard. “Een halfjaar later moet je vaststellen: life goes on, er is geen alternatief. Je wordt geconfronteerd met de economische realiteit. De bouwheer zegt: “Het is vreselijk, zeker, maar we hebben wel een contract”. Het gebouw moet opgeleverd, we hebben engagementen tegenover onze kopers. De kraan zit vast, de site ligt stil, er moet van alles afgehandeld. Dat zorgt voor een meerkost. Als gezond bedrijf kun je dat aan.”

Dat laatste blijkt ook uit de balans. Daar werd een voorziening aangelegd van 0,55 miljoen euro voor het incident. Alhoewel, Dirk Van Tornhaut relativeert die cijfers: “Het bedrijf draait verder, de carrousel van advocaten en experts ook. De dode blijft dood. Dat steek je niet in een balans.”