Familie Wagner [308]

Vermogen € 75 725 000
Gekend als Warehouses Estates Belgium (WEB)
Activiteit Logistiek vastgoed
Inplanting Charleroi
Tendens Dalend
Huidige positie 308


De geschiedenis van de familie Wagner gaat van start onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog en wel met één achtergelaten legervrachtwagen van Amerikaanse makelij. Daaruit ontstaat in 1947 de firma Ultra Rapide Wagner Frères, die in handen is van drie broers Wagner. Eind jaren zeventig volgt een periode van strategische diversificatie. Vanuit de transportsector schakelt de familie over naar vastgoed en in 1988 wordt het vastgoedfonds Warehouse Estates Belgium (WEB) naar de beurs gebracht.

De familie controleert nu nog 48 procent van het op één na kleinste vastgoedfonds van de Brusselse beurs. De vastgoedportefeuille bestaat voornamelijk uit semi-industriële gebouwen en winkelcentra. Lang bleef het stil rond WEB. Maar vorig jaar leek het fonds uit een lange winterslaap te zijn ontwaakt. De groep heeft voor 30 miljoen euro concrete plannen, maar namen wil de groep niet geven. Bij drie van de vier projecten zou het om een geografische expansie gaan buiten de regio van Charleroi: een project voor kantoren en twee voor retail, waarvan een in Vlaanderen. Om die plannen te realiseren zocht en vond de groep 30 miljoen euro extra kapitaal. De familie Wagner zag haar aandeel in het bedrijf daardoor wel verwateren van 61 tot 51 procent.

Robert Wagner, een boezemvriend van PS-kopstuk en gewezen minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe, kwam de voorbije jaren in opspraak in een dossier van subsidies. In mei 2012 werd hij door het hof van beroep van Bergen vrijgesproken. Die vrijspraak maakt het volgens waarnemers makkelijker om een kapitaalsoperatie door te voeren, zo schreef zakenkrant De Tijd. De kapitaalverhoging bij WEB leek op het eerste gezicht een verrassing. De groep heeft immers weinig schulden. Maar een van de vastgoedactiva, North City in Gosselies, van WEB vertegenwoordigt echter 38 procent van de portefeuille. Het statuut van bevak bepaalt dat een gebouw slechts 20 procent van de portefeuille mag vertegenwoordigen. Indien daar langer dan twee jaar wordt van afgeweken, wordt de wettelijk toegelaten schuldgraad beperkt tot 33 procent.