Dominique Janne [399]

Vermogen € 53 904 000
Gekend als Novo Holding
Activiteit Vastgoed ontwikkeling
Inplanting Brussel
Huidige positie 399


Dominique Janne komt eerst in de publieke belangstelling als drijvende kracht achter het Brusselse filmfestival. Hij doet dat samen met zijn vriend en iconisch acteur Benoît Poelvoorde. Hij wordt ook filmproducer en zal onder andere tekenen voor de productie van de succesfilm Farinelli. In totaal produceert hij 43 films. Maar al snel schakelt hij over naar het grote werk. In 2006 slaagt hij er in de toenmalige Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) er van te overtuigen dat die de Waalse kabelmaatschappijen Brutélé en Tecteo moet activeren. Hij introduceert ook het concept van de digitale decoder. Janne wordt daarop directeur strategie van de overkoepelende kabelgroep Voo. Tecteo is ondertussen uitgegroeid tot een kernspeler op de Waalse markt.

Janne van zijn kant trekt met zijn bedrijf Novo Holding naar het Brusselse Flageyplein en koopt er belangrijke panden op. Zo is hij eigenaar van het Café Belga dat een belangrijke rol speelt in de heropleving van de wijk. Later zal hij dat proberen te herhalen met het Café Walvis aan de kruising van het kanaal en de hippe Brusselse Dansaertstraat, maar die operatie zal mislukken.

Er wordt wat Janne betreft dikwijls verwezen naar zijn bijwijlen explosief en impulsief karakter. In 2012 wordt hij veroordeeld omdat hij tegen 220 kilometer per uur over de E40 reed terwijl hij ook nog eens aan het telefoneren was. Daarvoor was hij al veroordeeld voor het stalken van zijn ex-vriendin.

Dominique Janne blijft ook uitdagen en provoceren. Zo wordt hij begin van deze eeuw eigenaar van het Franstalige satirische magazine Pan, een gesel voor de Franstalige politici. In 2010 verkoopt hij het blad om het te laten fuseren met zijn concurrent Ubu. Een grote media operatie is dat echter niet. Ubu heeft op dat moment 1.000 abonnees, Pan moet tevreden zijn met 300 abonnees.

In 2016 koopt Janne de site “Clinique du Parc Léopold” voor om en bij 36 miljoen euro. Hij moet er een naast een residentieel complex ook een polikliniek neerpoten met 60 parkingplaatsen. Kostprijs van de kliniek: 7 miljoen euro. Bij al die plannen associeert Janne zich met de Chinese investeerders Zhongnan Group (Shanghai) en Dalian Wanda Group.