Familie Pissens [262]

Vermogen € 92 626 000
Gekend als Pacapime
Activiteit Productie van golfkarton
Inplanting Halle
Tendens Stijgend
Huidige positie 262


In 1919 startte Antoon Pissens een kartonfabriek te Leuven en in 1927 betrok hij de familie Meurrens in de zaak. Pacapime zag het daglicht waarbij de naam verwees naar zowel het papier en het karton als naar de zaakvoerders Pissens-Meurrens. De vestiging in Leuven werd tijdens de oorlog door bombardementen volledig verwoest. Na de oorlog verhuisde het bedrijf van Leuven naar Halle waar het tot op vandaag actief is. De onderneming nam in 1976 een compleet nieuwe start nadat een zware brand de infrastructuur gedeeltelijk vernielde. De totale modernisering van het machinepark leidde daarna tot een explosieve groei in de jaren zeventig.

In het begin van de jaren ‘80 kwam de derde generatie aan het beheer met Tony, Ludo en Paul Pissens. Zij investeerden verder in het machinepark. De samenwerking met de groep Escor in 1998, opende de deur naar grote Europese klanten en in 2002 volgde de introductie van een nieuw product: pré-print.

In 2003 nam Pacapime een belangrijke participatie in het toenmalig Lammers & Van Cleeff, nu L.C. Packaging. Deze verzorgen voor Pacapime de verkoop in binnen – en buitenland. Het werkgebied van Pacapime ligt voornamelijk in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. De voedingssector en bloemenmarkt nemen meer dan 80% van de afzet voor hun rekening. Om de Oost-Europese markt te kunnen beleveren breidt Pacapime begin 2009 uit naar Hongarije.

In 1923 werd de 62-jarige Spaanse ondernemer Ramon Balet bestuurder van Pacapime. Balet is voorzitter van de Spaanse papier- en kartongroep Saica. Hij verwerft 24,8 % van Pacapime, dus net geen blokkeringsminderheid. Hoeveel Saica betaalt voor de participatie is niet bekend. Wel duidelijk is dat Pacapime over 2022 een superdividend uitkeert aan de familie Pissens van 25 miljoen euro. Daarmee werd de weg vrijgemaakt om Saica binnen te laten. Saica is één van de grote concurrenten van het ook al Belgische VPK van de familie Macharis.