Familie Rousseaux [199]

Christophe Rousseaux

Vermogen € 127 000 000
Gekend als Immoweb
Activiteit Beheer vermogen en uitgeverij van tijdschriften
Inplanting Braine-l'Alleud
Huidige positie 199


In 1976 is Christian Rousseaux wat uitgekeken op zijn opeenvolgende jobs bij de multinationals Procter & Gamble en Liebig. Hij besluit zijn kans te wagen in de media en koopt het blad Automobile Monitor op. Acht jaar lang combineert hij het uitgeven van het magazine met zijn job bij Liebig. In 1984 is Automobile Monitor eindelijk gelanceerd en kan Rousseaux zichzelf zijn eerste loon uitbetalen. In 1991 en 1995 koopt Rousseaux zowel Tu Bâtis – Je rénove en Déco Idées op, samen met hun Vlaamse tegenhangers. Nog een jaar later wordt de groep omgedoopt tot Produpress. En opnieuw neemt Rousseaux een risico. Hij stapt in de pas geboren internetwereld en lanceert de vastgoedwebiste Immoweb. In 2002 komen zijn twee zonen Christophe en Tanguy in het bedrijf.

De keuze voor internet bleek moedig en correct. “Ik was erdoor gefascineerd en was een van de weinigen die ervan overtuigd waren dat het internet een fantastische toekomst had.” zo vertelde Christian Rousseaux daarover in een interview met De Morgen. In 1996 was amper 7 procent van de bevolking online. Van breedband was nog geen sprake. Christian Rousseaux: “Ik zag twee grote voordelen. Op het internet had je meer plaats dan in de krant, waar een vastgoedadvertentie op vier centimeter gedrukt werd. En je kon veel foto’s plaatsen bij je advertentie. Dat was een revolutie.” Vandaag staan er bijna 2 miljoen foto’s op Immoweb. De eerste zeven jaren waren magere verliesjaren voor Immoweb. Maar daarna volgde de groei van 15 procent per jaar. Immoweb bleef ver weg van print, legde zich enkel toe op internet en werd Belgisch marktleider.

In 2012 toonde de Duitse mediagroep Axel Springer, de uitgever van onder meer Bild en Die Welt, interesse voor de Belgische marktleider. Het kwam tot een akkoord waarbij de Duitsers in eerste instantie 80 % kochten van Immoweb. Kort daarna verslikte het gezin Rousseaux zich even in hun morgenkoffie. Axel Springer maakte immers publiek bekend dat het 127 miljoen euro op tafel legde om de vastgoedwebsite Immoweb op te kopen. In 2017 keerde Immoweb een dividend uit van 60 miljoen euro en kocht Axel Springer de bijkomende 20 %.

De print activiteiten heeft de familie Rousseaux ondertussen herleid naar enkel nog twee magazines over auto’s en motoren, in twee talen. 50 miljoen euro wordt nu herbelegd in het durfkapitaalfonds Akiles dat wordt geleid door Christophe Rousseaux. Daarmee wordt gezocht naar kleinere participaties tussen 0,5 en 5 miljoen euro. En al snel werden er drie gevonden: Loop, een producent van vernieuwende oordopjes die bescherming van het gehoor bieden zonder in te boeten op de luisterkwaliteit, Calltic, die technologie ontwikkelt om telecomfraude tegen te gaan, en Castelein Sealants, een Antwerpse maker van oplossingen om gevels lucht- en waterdicht te maken.