Familie Soenen [328]

Louis-Philippe Soenen

Vermogen € 68 945 672
Gekend als Golfkarton Soenen
Activiteit Productie van golfkarton
Inplanting Hooglede (W-Vl)
Tendens Stijgend
Huidige positie 328


Soenen Golfkarton nv werd in 1964 opgericht door Louis Soenen-Detilleux. In 1980 kwam Louis-Philippe Soenen aan het hoofd van deze kleine onderneming. Als pas afgestudeerde gaf hij het bedrijf een nieuwe impuls. Er werd geïnvesteerd in een aantal moderne kartonverwerkingsmachines en dit maakte het mogelijk om ook grotere klanten te bevoorraden.

In 1984 werd een golfkartonmachine aangekocht. Op die manier was het bedrijf een stap verder geïntegreerd in de bedrijfskolom en was het niet langer afhankelijk van toeleveranciers voor kartonnen platen. Meteen kon ook een eigen onafhankelijke prijspolitiek worden gevoerd.

Vanaf 1990 werd het duidelijk dat de bestaande bedrijfsgebouwen en machines, een hypotheek vormden voor verdere expansie. Bijkomende investeringen drongen zich op. Er werd een aanvraag ingediend om de bedrijfsoppervlakte aanzienlijk uit te breiden. Een aantal factoren zorgden ervoor dat het tot 1997 duurde vooraleer ze hiervoor groen licht kregen. Ondertussen waren de eisen van de markt sterk geëvolueerd. ‘Just in time’ was ook in de golfkartonindustrie een begrip geworden. Automatisch opzetten van verpakkingen bij (grote) klanten was de trend. In 1997 werd een investeringsbeslissing genomen en binnen de 18 maanden was de nieuwe productie-eenheid – één van de grootste en wellicht de modernste in Europa – een feit.

In 2003 werd de golfkartonmachine vervangen door twee gloednieuwe BHS-golfkartonmachines van 2m81 breed. Nieuwe toepassingen zoals tear tape, perforatie… konden worden gerealiseerd. In de markt werd de nood aan hoogwaardige full-colour bedrukking duidelijk. Om hieraan te voldoen, werd er geïnvesteerd in een nieuwe verwerkingsmachine: de Bobst Masterflex, een flexodrukpers die staat voor een hoge en constante drukkwaliteit. Hiermee kan er worden bedrukt tot 7 kleuren, ook als de verpakking een PE-coating heeft.

Louis-Philippe Soenen is alvast gefascineerd door snelle wagens. Hij is zelf één van de piloten van het Soenen Racing Team.