Familie De Raedt-Verheyden [23]

Ann De Raedt

Vermogen € 1 680 559 676
Gekend als Medisch Labo Medina
Activiteit Medische labo’s en beheer van vermogen
Inplanting Waasmunster
Tendens Stijgend
Huidige positie 23


In 2011 koos het weekblad Trends het bedrijf Medisch Labo Medina uit tot Super Gazelle voor Oost-Vlaanderen. De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1978, toen van start werd gegaan met het Klinisch Laboratorium Dendermonde. Na de overname van het Medisch Labo Medina in Aalter in 1999, waarvan ook de naam werd geërfd, ging het pas echt hard voor zaakvoerder Frederica Verheyden en haar partner Gino De Raedt, die via de vennootschap Straco het bedrijf controleren. Er volgden nog overnames: een laboratorium in Torhout in 2000, het Aalsterse MedianLab in 2004, een jaar later het Medisch en Veterinair Laboratorium uit Oostakker, en ten slotte in 2006 Laboratorium ZOV uit Brakel.

Met een omzet van ruim 40 miljoen euro in 2013 was het een van de grootste spelers in ons land. Al is de sector volop in beweging. Volgens het jaarverslag van de beroepsvereniging van klinisch biologen waren er in 2010 nog 166 erkende laboratoria, negen minder dan in 2008. In de jaren tachtig waren dat er nog ongeveer duizend. Begin 2011 werd Medhold, het nummer twee, overgenomen door het Australische Sonic Healthcare. Die schaalvergroting vertaalt zich ook in een steeds meer doorgedreven automatisering, waarvoor de jongste jaren fors werd geïnvesteerd in nieuwe medische apparatuur. In 2020 kon de hele groep CMA-Medina bogen op een omzet van 200 miljoen euro en een operationele winst die oploopt tot maar liefst 100 miljoen euro.

Medina heeft een ophaaldienst met ruim zestig wagens, die het materiaal (bv. bloedstalen) ophalen en naar de labo’s brengen. Elke dag worden ruim 20.000 bepalingen uitgevoerd. Ondanks de titel van Super Gazelle verkiest het bedrijf niet uit de luwte te komen. ‘We zijn zeer blij met deze onderscheiding’, geeft algemeen directeur Nicolas Dequinnemaer mee aan Trends. ‘Maar we vrezen problemen wanneer we aan een artikel zouden meewerken.’ Gino De Raedt van zijn kant bouwde een klein vermogen op in de sector van de kunststofverwerking. Zo was hij aandeelhouder van het bedrijf DW Packaging dat plastiek bierkratten produceert en dat in 1995 werd verkocht aan een Britse groep.

In 2015 werd bekend dat het echtpaar De Raedt-Verheyden de Britse groep Cedo heeft overgenomen. Cedo is Europees marktleider in de productie van plastiek zakken voor huishoudelijk gebruik. Cedo stelt 2.000 mensen te werk in 5 fabrieken waarvan één gevestigd is in Vietnam en 4 in Europa. In 2018 volgde de overname van de horticultuuractiviteiten van de noodlijdende groep Greenyard Foods. Het echtpaar legde daarvoor 120 miljoen euro op tafel. Nog datzelfde jaar namen ze een meerderheidsparticipatie in het uitzendkantoor Forum Jobs van Christian Dumolin (Koramic). In 2018 haalden ze ook 194 miljoen euro dividenden op bij hun medische labo’s.

In 2020 kwam dan het nieuws dat de medische labo’s van Straco fusioneerden met de Franse collega Biogroup. Straco zal een minderheidsaandeelhouder worden in de nieuwe gefusioneerde Frans-Belgische groep. De operatie zat er aan te komen. Niet alleen omdat de hele sector van de medische labo’s consolideert. Vooral omdat het echtpaar de voorbije twee jaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden uit de Belgische labo’s pompte. Dat geld gaat dus niet naar de Franse fusiegroep. Samen met Biogroup-oprichter Stéphane Eimer, een klinisch bioloog, zal de ondernemersfamilie de meerderheid van de aandelen van Biogroup aanhouden. Ook het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) zit sinds 2018 in het kapitaal van Biogroup en blijft aan boord. In Frankrijk is Biogroup nu al de grootste speler in een markt die jaarlijks goed is voor een omzet van 6 miljard euro. De groep boekte in 2018 een omzet van 600 miljoen euro. De Belgische markt is ongeveer 1 miljard euro groot. Door de transactie, een van de grootste deals van het jaar in ons land, wordt de gecombineerde Belgisch-Franse labogroep een Europese speler van formaat naast onder meer het Duitse Synlab, het Zwitserse Unilabs en zijn land- en sectorgenoot Cerba.

In 2022 bleek dat het echtpaar aan de verkoop van hun medische labo’s CMA-Medina een winst had overgehouden van 670 miljoen euro. Die winst kwam er nadat kort voor die verkoop al 250 miljoen euro aan dividenden uit CMA-Media naar het echtpaar was gevloeid. De verkoop van hun groep bio-medische labo’s aan de Franse Biogroup vond plaats in de herfst van 2020 waarop Straco zijn boekjaar verlengde tot eind november 2021. Het was dus even wachten op het resultaat. In kringen van vermogensbeheerders was het al langer een feit dat het echtpaar lid was geworden van de selecte club van Belgische miljardairs. Bedoeling is dat een deel van de winst wordt herbelegd in vastgoed en private equity. Het echtpaar heeft één dochter, Ann De Raedt.