Familie Vaernewyck – Hermant [381]

De oude marmerzagerij van Brachot-Hermant.

Vermogen € 56 226 000
Gekend als Brachot-Hermant
Activiteit verwerking van natuursteen
Inplanting Deinze
Tendens Stijgend
Huidige positie 381


Alles begon in 1901 toen Victor Hermant in het Waalse Hour-Havenne van start ging met het bewerken van natuursteen. Hij transformeerde er een oude watermolen in een marmerzagerij. Uit de Lesse werd via een turbine water afgeleid voor twee zandraamzagen en twee oude polijstmachines. Aan de Fonsnylaan te Brussel werd 5 jaar later een stockageruimte geopend. Deze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest en niet meer opgebouwd. In die tijd situeerde de productie van natuursteen zich vooral in het Henegouwse Basècles.

De huidige firmanaam Brachot-Hermant kent zijn oorsprong in 1934. Toen richtte Victor Hermant een naamloze vennootschap op met zijn twee zussen, weduwen van de heren Brachot en Waucquez, onder de naam Brachot-Hermant-Waucquez. In Vlaanderen, werd er een nieuw depot opgericht aan de Afsneelaan in Gent. Begin jaren 60 werden er vijf raamzagen voor marmer aangeschaft.

Pas in 1971 werd graniet opgenomen in het assortiment. De grondstoffen hiervoor vond men in Italië. Hiervoor werd dan ook een nieuwe verkoopshal in Sint-Denijs-Westrem op een oppervlakte van dertienhonderd m² neergepoot. In 1978 bleek een uitbreiding tot zesduizend m², wegens de enorme toename aan voorraden, reeds noodzakelijk. Drie jaar later werd tevens een compleet nieuwe zagerij gebouwd in Hour-Havenne voor de verwerking van hoofdzakelijk graniet.

Een zagerij met bureaus en verkoopsruimte bleek ook opportuun in Vlaanderen. In 1988 viel de keuze op een industrieterrein te Deinze, dichtbij de E17. Hier werd geïnvesteerd in machines voor het verzagen en polijsten van graniet en marmer. Met de oprichting van diverse buitenlandse depots en fabrieken en de overnames van verschillende steengroeves kende Brachot-Hermant ook een enorme buitenlandse expansie tijdens de laatste twee decennia. In 2011 nog werd ondermeer een steengroeve van Ierse Blauwe Hardsteen overgenomen. Brachot-Hermant verstevigde met de overname van de Franse groep Mondial haar positie op de blokkenmarkt. In 2013 volgden nog 2 steengroeves van Ierse Blauwe Hardsteen. De 3 steengroeves van Ierse blauwe hardsteen zijn samen goed voor een jaarlijkse productie van meer dan 75.000 m³ Ierse blauwe hardsteen. Dit is meer dan 80% van de totale jaarproductie van de Ierse blauwe hardsteen.

De Brachot-Hermant Groep omvat vandaag 19 steengroeves, 7 up-to-date zagerijen en 10 overdekte depots. In 2017 nam ze de West-Vlaamse natuursteenverdeler Beltrami over. Een deel van de familie Vaernewyck is gedomicilieerd in Liechtenstein.