‘Van het kleine papierfabriekje dat mijn grootvader in 1936 was begonnen, is VPK Packaging Group uitgegroeid tot een leider in de productie van karton en verpakkingen, gebaseerd op gerecycleerde vezels. Met meer dan 25 sites over heel Europa zijn we een internationale organisatie met een uitgebreid productaanbod dat op maat gemaakte beschermende verpakkingen, transportverpakkingen, consumentenverpakkingen, hulzen, displays en promotieverpakkingen omvat’, zo schrijft CEO Pierre Macharis op de website van het bedrijf VPK Packaging, dat voor 80 procent wordt gecontroleerd door de familie. De familiale groep maakte in 2012 bekend om de onderneming van de beurs te halen. De voordelen van de beursgang zouden niet opwegen met de verplichtingen die ermee gepaard gaan, klinkt het.
VPK zocht de voorbije decennia vooral externe groei, met name in Nederland en Frankrijk. In Nederland bouwde VPK in 1994 een nieuwe fabriek in Raamsdonkveer. In Frankrijk verwierf het bedrijf in verschillende stappen de controle over Ondulys. Dit verpakkingsbedrijf bezit drie golfkartonfabrieken in Parijs, Rijsel en Rouen en drie kartonverwerkingsfabrieken in Roye, Boulogne en Rijsel. In 2005 werd in de Poolse stad Września een installatie opgestart voor de productie van golfkartonplaten met een capaciteit van 180 miljoen vierkante meter platen per jaar. Het project heeft 15 miljoen euro gekost en zal 100 mensen werk bezorgen. In Września kocht VPK Packaging de gebouwen van het verlichtingsbedrijf Massive, dat zijn productie van lusters naar China verhuisd heeft. Het terrein is 4,5 hectare groot; 17.000 vierkante meter is bebouwd.
In 2019 volgde Macharis diezelfde weg naar China. VPK Packaging Group nam in dat jaar 15 productiesites over van de groep Corenso. Die laatste produceert hulzenkarton en kartonnen kokers voor het wikkelen van papier, folie, textiel en metaal. Drie van die sites situeren zich in China, een nieuwe markt voor VPK. Maar ook Finland en Spanje zijn nieuwe Europese markten die met de overname van Corenso openvallen voor VPK. De Oost-Vlaamse groep controleert op dat moment 14 productiesites voor industriële kokers onder de naam Corex. Twee daarvan liggen in België, met name in Harelbeke en Deerlijk. In maart 2023 kocht de groep Corex Arteche Paper, een toonaangevende speler in de productie van coreboard, hulzen en hoekprofielen op de Iberische markt. Arteche Paper bestaat uit een coreboardfabriek in Porto en 5 goed uitgeruste conversie-eenheden in Spanje en Portugal die samen 65 miljoen euro aan inkomsten genereren.
Pierre Macharis haalde zijn bedrijf in 2013 weg van de Brusselse beurs. De omzet bedroeg toen net geen 700 miljoen euro. Tien jaar later was die omzet gestegen tot 2 miljard euro, goed voor een nettowinst van 115 miljoen euro na 43 miljoen belastingen. Die tien jaar keerde het bedrijf een gecumuleerd bruto dividend uit aan de familie van 168 miljoen euro.