Kantoormeubelen en Zwitserse frank snijden in het vel van familie Moorkens

Alcopa MotoDe Groep Alcopa, in handen van de familie Moorkens, heeft zijn Franse dochter EOL, producent van kantoormeubelen, verkocht. Daarbij werd een minwaarde geïncasseerd van 16,1 miljoen frank. Ook de beslissing van de Zwitserse centrale bank in januari 2015 om de Zwitserse frank de facto los te koppelen van de euro heeft een serieuze impact gehad op de financiële prestaties van de Groep Alcopa. Ondanks een forse omzetgroei daalt de netto winst van 6,3 naar 5,52 miljoen euro. Het eigen vermogen van Alcopa, invoerder van wagens en motoren, daalt van 305 naar 296 miljoen euro.De winstmarges van EOL stonden de voorbije jaren fors onder druk als gevolg van de toegenomen concurrentie. Daarbij kwam dat er geen strategische synergieën meer waren met de Groep Alcopa. Om die redenen werd het bedrijf begin dit jaar verkocht aan een groep van 5 investeerders met kennis van de sector.

Begin 2015 besloten de Zwitsers tot ieders verrassing om hun frank fors te revalueren met maar liefst 15 procent. Die operatie had een dubbel gevolg voor de Alcopa Groep. De cash die werd aangehouden door de Zwitserse dochtervennootschappen met het oog op aankopen van voertuigen in euro onderging een sterke daling in waarde. Bovendien noodzaakte de sterke prijsdruk op de Zwitsere markt van zowel de concurrerende merken als de parallelle import tot extra tussenkomsten naar het dealernetwerk. Dit resulteerde in uitzonderlijke kosten van 13,1 miljoen euro. Daarbij kwam nog het feit dat op de indekking van de Zwitserse activa door termijnwisselcontracten een kleine 8 miljoen omrekeningsverschillen werden geboekt.

“De vraag naar alternatieve energiebronnen voor de fossiele brandstoffen zal naast een mogelijke consolidatiegolf binnen de sector ook de introductie van nieuwe fabrikanten en producten met zich mee brengen”

Deze negatieve feiten werpen een schaduw op het jaar 2015 dat operationeel wel enkele pluspunten vertoont. Zo waren er voor het eerst opnieuw groeicijfers voor de verkoop van motoren. Ook de verkoop van de vierwiel-voertuigen steeg met 13 procent. Buiten het merk Opel deed ook de verkoop van personenwagens het goed. De groepsomzet van Alcopa steeg van 1.561 naar 1.702 miljoen euro. De cash flow steeg van 48 naar 57 miljoen euro.

De groep keert een dividend uit van 6,3 miljoen euro. De familie Moorkens waarschuwt voor de veranderende markt van voertuigen. Zowel de internationale economische toestand als de vraag naar alternatieve energiebronnen voor de fossiele brandstoffen zullen naast een mogelijke consolidatiegolf binnen de sector ook de introductie van nieuwe fabrikanten en producten met zich mee brengen. De mogelijke veranderingen in regelgeving in de automobielsector, waaronder de overheidsinterventies omwille van de beperkingen in CO²-uitstoot of de fiscale behandeling van bedrijfswagens op de Belgische markt, kunnen eveneens een invloed hebben op de toekomstige activiteiten. Alcopa blijft dus zoeken naar mogelijke diversificatie.