Uplace: 25 miljoen euro overgedragen verlies

Uplace is een brownfield project. Dat houdt in dat een historisch vervuilde site wordt gesaneerd met de komst van het project. In bovenstaande fotomontage ziet u de site zoals ze nu is en die door Uplace moet worden gesaneerd.

De vennootschap Uplace uit de groep van projectontwikkelaar Bart Verhaeghe boekte over 2015 een verlies van 3,5 miljoen euro. Uplace staat centraal in de proceduriële veldslag die wordt gevoerd omtrent de inplanting van een belevingscentrum in Machelen. Uplace kijkt nu aan tegen een overgedragen verlies van 25 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. Met de implementatie van een nieuwe juridische structuur valt het vermogen van Bart Verhaeghe terug op 321 miljoen euro.In de herfst van vorig jaar herlocaliseerde Verhaeghe zes van zijn Luxemburgse holdings terug naar België. Nu de holdings hun jaarrekeningen over 2015 hebben gepubliceerd blijkt dat het vermogen van de groep wordt getemperd door een deel verliezen. Aanloopverliezen zijn normaal bij projectontwikkeling en worden normaal gerecupereerd wanneer de projecten worden opgeleverd. Maar met Uplace is dat niet evident. Uplace zit vervat in de holding UMP, met een eigen vermogen van 36 miljoen euro en 11 miljoen euro overgedragen verlies.

Deze zomer nog won Uplace een nieuwe milieuvergunning maar verloor het zijn bouwvergunning. De groep gaat er nog steeds van uit dat het project in 2017 kan worden opgestart om in 2019 de deuren te openen. Grootste concurrent voor Uplace is het project Neo van de stad Brussel dat op de Heyzel moet komen. Ook dat staat nog niet in de steigers. Uplace zelf zegt dat het al 80 miljoen euro investeerde in het project. Dat geld ging onder meer naar de aankoop van grond, kosten voor sanering van de grond, afbraakkosten, architectuurkosten, ingenieursbureaus, personeelskosten en vergunningskosten.