Croonenberghs gaat woningen verkopen in Congo

texaf-tuinenPhilippe Croonenberghs wil met zijn bedrijf Texaf in de Congolese hoofdstad Kinshasa nieuwbouwwoningen ontwikkelen en verkopen aan de opkomende Congolese middenklasse. Het project sluit ook aan bij de expansieve groei van Kinshasa. Voor Texaf vormt de verkoop van woningen een nieuwe pijler naast de huidige verhuuractiviteiten van de groep in Congo.



Op een tiental kilometer ten westen van het stadscentrum van Kinshasa (DRC) bezit Texaf een terrein van 104 ha. Het is gelegen in de wijk Kinsuka en grenst aan twee kanten aan de Congostroom. Het terrein levert de groep vandaag nagenoeg geen inkomsten op, maar de snelle uitbreiding van de stad en de heraanleg van de toegangsweg brengen wel bijzonder aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden met zich mee. Om de denkoefening rond de ontwikkeling optimaal te structureren, sloot de groep zopas een consultancy-overeenkomst met het Amerikaans-Belgische architectenbureau Org2 Urbanism. Dit bureau wordt geleid door Alexander D’Hooghe, associate professor aan het M.I.T., en door Marcel Smets, professor aan de K.U.L. en aan de Harvard Graduate School of Design.

Org2 Urbanism is in België met name bekend voor het overkappingsproject van de Antwerpse ring, maar werkte ook al op projecten in Afrika. Een eerste fase van deze consultancy wordt reeds uitgevoerd in 2016 en zal bestaan uit een analyse van de context van het project en de ontwikkelingsopportuniteiten. Het project, voorlopig Jardins de Kinsuka genoemd, bestaat uit woningen met bijbehorende infrastructuren en collectieve uitrustingen. Het zal worden gerealiseerd in fasen, waarvan het aantal en de aanvangsdatums nog moeten worden vastgelegd.