NIEUWKOMER: Eric Wittouck, met 3,4 miljard euro de zesde Rijkste BelgHij controleerde de meerderheid van de Amerikaanse producent van huisdierenvoeding Blue Bufallo, goed voor een investering van 3 miljard dollar. Hij controleert tot op vandaag de Amerikaanse groep Weight Watchers, goed voor 1,8 miljard dollar. Zijn Luxemburgse holding Artal staat voor 6,2 miljard dollar investeringen op Wall Street. Zijn naam: Eric Wittouck. Zijn vermogen: 3,4 miljard euro, goed voor een zesde plaats in onze lijst. Hij resideert in de Palazzo Leonardo in Monaco waar je 55 miljoen euro betaalt voor een appartement van 780 m². Zijn superjacht Exuma meet 49 meter, kostte 18 miljoen euro en was tot 2016 te huur voor 189.000 euro per week.

Eric Wittouck bleef lange tijd onder onze radar. In de pers is weinig over de man terug te vinden, tenzij de speciale constructie die hij opzette om zijn superjacht de Exuma fiscaal vriendelijk te kunnen aankopen, een constructie die werd blootgelegd in de Panama Papers. (Lees verder onder de foto)

Het Château Wittouck in Ukkel (Foto: GdML)

Het fortuin van de nu 72-jarige Eric Wittouck werd gelegd in 1989, het jaar waarin de groep Tiense Suiker voor 945 miljoen euro werd verkocht aan de Duitse groep Sudzucker. Het bedrijf was voor meerderheid in handen van Eric Wittouck en een aantal van zijn neven waaronder Guy Ullens de Schooten. De opbrengst van de verkoop van Tiense Suiker werd via de Luxemburgse holding Artal succesvol herbelegd in de Amerikaanse groep Weight Watchers. Doorheen de jaren kocht Eric Wittouck zijn neven uit bij Artal. Via de Luxemburgse holding Westend is hij nu 100 % eigenaar van Artal. Die wordt vooral geassocieerd met Weight Watchers. Veel minder bekend is dat Artal de meerderheid controleerde van Blue Bufallo, een snel groeiende Amerikaanse producent van dierenvoeding die zich profileert als bio-bedrijf. Wittouck verkocht het bedrijf in 2017. Naast Weight Watchers controleert Artal ook nog de helft van Lexicon Pharmaceuticals, nog eens goed voor een half miljard dollar. (Lees verder onder de foto)

Het Palazzo Leonardo in Monaco, met zicht op de jachthaven.

Wittouck houdt er een erg discrete maar wel riante levensstijl op na. Hij resideert met zijn 39-jarige Japanse echtgenote in het prestigieuze Palazzo Leonardo die uitziet op de jachthaven van Monaco. Hij is goed bevriend met prins Albert van Monaco net als met het Belgische koningshuis. Hij heeft een zoon die werkt bij PwC, één van de grote auditbedrijven.

Morgen stellen we u voor aan Raymond Debanne, de anonieme drijvende kracht achter het vermogen van Eric Wittouck.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.