Acht laat put na van 16 miljoen euro

AchtDe groep Medialaan, in handen van de Persgroep van Christian Van Thillo en Roularta van de familie De Nolf, neemt de tv-zender Acht over van de Limburgse groep Concentra, in handen van de familie Baert. Acht werd in 2009 in de tv-markt gezet als kwalitatieve fictiezender. Eind 2014 keek Acht aan tegen een gecumuleerd verlies van maar liefst 16 miljoen euro. Mediaspecialisten zijn alweer een illusie armer: generalistische tv-zenders overleven niet op hun eentje.De tv-zender Acht zat een beetje verborgen in de NV Bytes Europe, een dochter van de groep Concentra. Acht bestond voornamelijk uit aangekochte, populaire Amerikaanse content aangevuld met een klein deel eigen producties. Het zendschema van Acht heeft vier inhoudelijke pijlers: fictie, comedy, muziek en documentaires. Leveranciers van programma’s zijn onder meer de grote Amerikaanse producent HBO en Sundance Channel. In 2013 lanceerde Acht nog het de op humor gebaseerde betaalzender Lacht.

Met de overname van Acht wapent Medialaan zich tegen de nieuwe zender Zes van Telenet/SBS

Met die tv-format moest Acht onder meer opboksen tegen Netflix. In eigen land zette Telenet druk op de commerciële ketel door met de groep SBS de zenders Vier en Vijf over te nemen. Recent kondigde Telenet aan dat ze de nieuwe zender Zes gaan lanceren. Terwijl Vier en Vijf steeds meer voor een Vlaamse invulling gaan, zal Zes inzetten op internationale films en series. “Zes gaat voluit voor de popcorn”, luidt het bij SBS. Denk aan blockbusters als de ‘Lethal Weapon’-, ‘Harry Potter’- en ‘Police Academy’-films en series als ‘CSI’, ‘Hawaii Five-0’ en ‘Supernatural’. Het is ook de bedoeling om marathonuitzendingen op de buis te brengen.

Meteen de definitieve doodsteek voor Acht dat de voorbije jaren minstens 16 miljoen euro verlies opstapelde. Cijfers voor 2015 zijn nog niet bekend. Met de overname van Acht wapent Medialaan zich tegen de komst van Zes. Acht wordt een mannenzender. Zes ook. Concentra van zijn kant zet de cash drain stop en likt zijn wonden.