UPDATE: Axel Witsel wordt 8ste best betaalde voetballer ter wereld

witselVolgens de meeste mediaberichten is het al zover, maar eerstdaags zou het officieel bevestigd worden: Rode Duivel Axel Witsel vertrekt naar de Chinese voetbalploeg Shanghai SIPG in de Chinese Super League. Hij zou er 18 miljoen euro per jaar verdienen. Meteen is de 28-jarige Witsel daarmee de 8ste best betaalde voetballer ter wereld. Shanghai SIPG zou 20 miljoen euro betalen aan zijn huidige club Zenith Sint-Petersburg voor de overname.
UPDATE: Witsel heeft zijn vertrek naar China ondertussen bevestigd, maar wel naar Tianjin Quanjian. Ook de cijfers worden herbevestigd: 20 miljoen euro overname waarvan om en bij 10 % naar Witsel gaat en een contract van 3 jaar voor globaal 54 miljoen euro salaris met mogelijk daar bovenop 2 miljoen euro aan premies per jaar. Het belastingsysteem in China is niet altijd even transparant, maar gemiddeld zal Witsel één derde belastingen betalen en dus netto per jaar 12 miljoen euro overhouden of 1 miljoen euro per maand.Witsel is normaal binnen zes maanden aan het einde van zijn contract bij de Russische ploeg. Witsel zou met Shanghai een contract van drie of vier jaar tekenen, jaarlijks goed voor een salaris van 18 miljoen euro. Ook Juventus Turijn, de leider in de Italiaanse competitie, was geïnteresseerd in Witsel maar kon financieel slechts zes miljoen euro per jaar bieden.

Ik verwacht dat we dezer dagen duidelijkheid zullen krijgen over Axels toekomst”, zei Alain Goblet van Lifecompass, die Witsel financieel advies geeft, aan de krant Het Nieuwsblad. “Het wordt geen soap zoals afgelopen zomer. Maar ik moei me niet met de sportieve keuze die Axel maakt, dat is iets wat hij zelf doet samen met zijn vader, die zijn zaakwaarnemer is. Het lijkt me logisch dat je zo’n bod overweegt, alleen is de vraag hoeveel keuze Axel heeft. Hij is nog steeds eigendom van Zenit. In de zomer is hij wel vrij, maar wat als hij over drie maanden zijn been breekt? Axel wordt 28 jaar, heeft een dochtertje van twee en wordt binnenkort weer vader. Het is een afweging tussen het rationeel-financiële en het emotionele.”

De drie best betaalde voetballers spelen allen niet toevallig in China: Carlos Tévez, 38 miljoen per jaar, Oscar, 24 miljoen per jaar en Hulk, 20 miljoen per jaar. Daarna volgen Messi, Ronaldo, Neymar Junior en Bale. Witsel wordt dan nummer 8 in de rij van de best betaalde voetballers. Hij zal er wel iets moeten voor opofferen. China is ver weg en de sfeer rond het voetbal is er een stuk koeler en minder emotioneel dan in Europa. Wanneer de deal doorgaat, zal het vermogen van Axel Witsel, zonder zijn eerste Chinese salaris, al de 20 miljoen euro overschrijden.