Bemiddelaar moet Uplace redden

Het ziet er naar uit dat de Vlaamse regering van de laatste zomerkalmte gebruik wil maken om een aantal vervelende dossiers van de baan te ruimen. Gisteren werd duidelijk dat projectontwikkelaar Ghelamco het dossier van het Eurostadion “overdraagt” aan de Vlaamse regering. Vandaag schrijft de Tijd dat diezelfde Vlaamse regering een bemiddelaar heeft aangesteld die een ultieme poging moet doen om het dossier Uplace in Machelen alsnog vlot te trekken. De Vlaamse regering wil niet dat beide historische dossiers de komende verkiezingen gaan overschaduwen.



Eind september velt de Raad van State een arrest over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen, waar Uplace gesitueerd is. Een negatieve uitspraak van de Raad betekent zoveel als het einde van het project. De beste uitweg is dat de betrokken partijen, waaronder de zelfstandigenorganisatie Unizo, lokale actiecomités in de Vlaamse rand, Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) en zijn Leuvense collega Louis Tobback (sp.a), hun klachten intrekken. Het is precies met die bemiddelingsopdracht dat de topambtenaar Wim Van Asschot de baan is opgestuurd.

Landmeter Van Asschot is officieel “onderhandelaar Brownfieldconvenanten en relatiebeheer bij Vlaamse Overheid”. Hij ontmoet daarbij twee hevige concurrenten. Ghelamco is het project van Paul Gheysens, eigenaar van eersteklasser Antwerpen en bouwheer van onder meer het Ghelamco stadion. Uplace is het project van Bart Verhaeghe, eigenaar van eersteklasser Brugge en tegenstander van het Eurostadion. Ook de Vlaamse overheid zelf is betrokken partij. Wanneer Uplace het project in Machelen misloopt, wacht Vlaanderen een serieuze schadeclaim die in de honderden miljoenen kan lopen.