Biotech durfkapitaalfonds Fund+ versterkt raad van bestuur

Désiré Collen, oprichter van Fund+

Fund+, één van de grootste Belgische biotech durfkapitaalfondsen, staat voor belangrijke uitdagingen. Vooreerst komen er twee nieuwe bestuurders aan boord: Luc Debruyne en Gérard Lamarche. De eerst is de vroegere nummer één van de vaccinafdeling van de farmagigant GlaxoSmithKline. De tweede was jarenlang de CEO van de holding GBL, de operationele holding van de familie Frère. Ze vervangen onder meer de gewezen bankier Pierre Drion en de top advocate Hilde Laga die uit de raad van bestuur stappen. Fund+ werd opgericht door Désiré Collen. Die zet nu zelf ook aan stap opzij als ere-voorzitter.

Désiré Collen maakte naam als oprichter van Thrombogenics. Later richtte hij Fund+ op waarbinnen hij 200 miljoen euro verzamelde. Dat fonds neemt participaties in de orde van grootte van 5 tot 15 miljoen euro. Momenteel heeft het 13 participaties in portefeuille. Het kende ook enkele opmerkelijk successen zoals de verkoop van Q-Biologicals aan de Franse groep Amatsi in januari 2016, evenals de biotech Ogeda gekocht door de Japanse Astellas Pharma in april 2017 voor een recordbedrag van 800 miljoen euro. “Onze portfolio is volwassener geworden”, zegt Chris Buyse van Fund+ in L’Echo. Drie bedrijven (Immunic, Minoryx, Novadip) bereiden zich voor om nieuwe stappen te zetten in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Recent stapte Fund+ mee in een kapitaalverhoging van 34 miljoen euro bij het biotech bedrijf Etherna. Twee andere kapitaal operaties zouden ook op korte termijn worden afgerond.



Fund+ werkt met kapitaal van onder meer Désiré Collen, Urbain Vandeurzen, Arnoud de Pret, Pierre Drion, Serge Goblet, Marc Nolet en Vic Swerts, naast de overheidsfondsen FPIM en SRIW.