NIEUW – Cédric Frère nu ook officieel stamhoofd van de familie Frère

De 34-jarige Cédric Frère is benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de holding Frère-Bourgeois. Die laatste is de sleutelholding van de familie Frère. De 92-jarige Albert Frère, grootvader van Cédric en basislegger van het familiaal vermogen, geeft zijn functie van gedelegeerd bestuurder in Frère-Bourgeois op. Dat is ook het geval voor de 68-jarige Gilles Samyn, de trouwe luitenant van Albert Frère. Hij wordt vervangen door Xavier Le Clef, meteen de nieuwe vertrouwenspersoon van Cédric Frère. Daarmee is een opmerkelijke generatiewissel gerealiseerd. Gérald Frère, zoon van Albert en vader van Cédric, komt enkel nog in het verhaal voor als passieve bestuurder. Het is bekend dat hij minder interesse heeft in het zakenleven. Cédric Frère, die nu een vermogen controleert van 6 miljard euro, kwam recent onder vuur omdat hij door de MR benoemd was tot regent in de Nationale Bank, in navolging van zijn vader en grootvader.



“Ik cultiveer de discretie” zei Cédric Frère in reactie op de heisa omtrent zijn benoeming tot regent van de Nationale Bank. Van alle kanten werd toen geschreeuwd dat de 34-jarige Frère geen ervaring had. Nochtans doorliep hij verschillende bankfuncties voor hij in 2010 definitief actief werd in de verschillende familieholdings. De basis voor dat imperium werd gelegd door grootvader Albert Frère. Die wist zich te omringen met de beste luitenanten. Cédric Frère bouwt nu zijn eigen netwerk uit. De 41-jarige Xavier Le Clef lijkt daarin centraal te staan. Le Clef werd vorig jaar ook al gedegeleerd bestuurder van NPM, de operationele holding van de familie die een dochter is van de holding Frère-Bourgeois.

Nog opmerkelijk is dat in tweede familiale sleutelholding Financière de la Sambre Christine Frère en Gérald Frère ontslag nemen als bestuurder. Christine Frère is de echtgenote van Albert Frère. Cédric Frère en Xavier Le Clef worden de nieuwe gedelegeerd bestuurders van Financière de la Sambre. Het is nu afwachten hoe de verhouding tussen Cédric Frère en Ian Gallienne zich zal ontwikkelen. Gallienne is gehuwd met Ségolène, dochter van Albert Frère. Die laatste heeft twee kinderen: Gérald, vertegenwoordigd in de groep door kleinzoon Cédric, en Ségolène, vertegenwoordigd in de groep door schoonzoon Gallienne. Een tweede zoon van Albert Frère overleed op jonge leeftijd in een auto ongeval.