Coucke cumuleert verliezen in KV Oostende

kv-oostendeVoetbalploeg KV Oostende haalt de halve finale van de Belgische beker en komt dit weekend tegen Zulte-Waregem op het plein met een mogelijke eerste plaats in de competitie als inzet. Maar tegen dit sportief succes staat een dure prijs. Het voorbije boekjaar, dat afliep op 30 juni, incasseerde de ploeg een verlies van 7 miljoen euro. De schuld liep op tot 23,4 miljoen euro. Eigenaar Marc Coucke straat nu al zelf via onder meer zijn holding Mylecke Management Art & Investment voor 18 miljoen euro borg voor de ploeg.



Het verlies van Oostende is in de eerste plaats te wijten aan de investeringen in de spelersgroep. De loonmassa en betaalde transfersommen stegen vorig jaar van 8,1 naar 12,5 miljoen euro voor de loonlast en van 4 naar 8,3 miljoen euro voor bezoldigingen, waaronder de betaalde transfersommen. De verkoop van Jordan Lukaku, goed voor een winst van 5 miljoen euro, moet nog worden verrekend in de volgende balans. Maar het is duidelijk dat de druk zal toenemen op Oostende om meer spelers lucratief te verkopen.

KV Oostende, dat ook zwaar investeert in nieuwe infrastructuur, kijkt nu aan tegen een negatief eigen vermogen van 12,7 miljoen euro. Marc Coucke controleert KV Oostende via Myleke Management Art & Investment die zelf is opgenomen in zijn holding Alychlo. Per eind september 2015 had die laatste een eigen vermogen van 1.348 miljoen euro.