“Crombez stopte BBI-onderzoek Optima”

Crombez Optima
Toenmalig SP.a staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez, tweede van links, met rechts van hem toenmalig Optima-bestuurder Luc Van den Bossche en Jo Viaene.

De Wetstraat heeft zich op zijn beurt op het Optima-dossier gestort. De twee meest betrokken politieke partijen, SP.a en Open VLD, schieten daarbij met scherp en op elkaar. Open VLD-kamerlid Luc Van Biesen zegt dat de Nationale Bank op de hoogte was het feit dat zwart geld vanuit het buitenland werd gerepatrieerd via Optima. Nog volgens Van Biesen is het BBI-onderzoek dat daarop volgde in 2012 stilgelegd na een “eerder ongelukkig bezoek” van toenmalig SP.a staatssecretaris voor bestrijding van de fraude John Crombez aan Optima. Er kwam weinig commentaar van op de SP.a zetels.Huidig SP.a voorzitter John Crombez heeft zich waarschijnlijk al duizend keer voor het hoofd gestoten over zijn bezoek aan zijn ‘goede kennis’ Luc Van den Bossche bij Optima. Crombez heeft nu weinig andere opties dan de vlucht vooruit te kiezen. Bij monde van haar kamerlid Peter Van Velthoven vraagt de partij een grondig onderzoek. Algemeen kwam vanuit alle hoeken kritiek op de rol van de toezichthouders Nationale Bank en FMSA. Beide hebben na de bankencrisis door het parlement meer middelen en macht gekregen en toch is gebeurd met Optima wat is gebeurd. N-VA kamerlid Peter Dedecker gaf een sneer naar oud SP.a-minister Luc Van den Bossche die jarenlang een toppositie bekleedde bij Optima en naar eigen zeggen “wel de politiek vaarwel had gezegd maar niet het socialisme”.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt, oud hoofdredacteur van het blad Trends en nu N-VA politicus, zegt dat hij al maanden vertrouwelijk is gebriefd door de toezichthouders over de situatie bij Optima. “Erger is voorkomen.” zo luidt zijn conclusie.