Dave Wauwermans (II): Oplichting en Co

Matrassenverkoper Dave Wauwermans werd op 20 maart 2012 in Leuven veroordeelde tot 11.000 euro boete of een vervangende celstraf van 2 maanden wegens witwassen, valsheid in geschrifte, verduisteren van activa en het wegnemen van de boekhouding en inbeslaggenomen goederen. Wauwermans kreeg ook een exploitatieverbod van vijf jaar. Wauwermans wordt morgen in het tv-programma ‘The sky is the limit’ opgevoerd als doodeerlijke maar edoch gefaillieerde zakenman. Gisteren schreven wij hoe Wauwersmans naast matrassen ook faillissementen opstapelde.



De veroordeling van Wauwersmans wegens witwassen wordt vandaag in de krant Het Laatste Nieuws gebracht door Koen Tombeur, één van de slachtoffers van Wauwersmans. “Een eersteklas oplichter”, zegt Koen Tombeur, die een proces tegen Wauwermans won en nu slachtoffers groepeert. “Hij heeft mijn toekomst kapotgemaakt.” Tombeur leerde Wauwermans kennen in 2010. “Samen met een kameraad had ik een reclameboekje voor Lier en Koningshooikt opgestart, vertelt hij. Tombeur kocht acht bladzijden reclame in één keer. Alleen: hij betaalde nooit. We spraken met hem af om het probleem op te lossen. In plaats van te betalen, stelde hij voor dat hij ons boekje zou runnen. Zijn plan: wij kochten pagina’s bij hem aan 600 euro het stuk en konden die zelf doorverkopen tegen 1.000. Mijn maat en ik plooiden. Wat moesten we ook? We waren jong én we hadden geld nodig. Maar opnieuw: Dave betaalde nooit. Ook naar onze commissies konden we fluiten. We hebben toen eerst een aangetekende brief verstuurd. Dave werd een beetje boos. Hij vond dat dat geen manier van zakendoen was… We zijn naar de rechter gestapt en die gaf ons gelijk: Dave moest ons 30.000 euro betalen, maar ging meteen in beroep. De rechter had toen gezegd dat hij die 30.000 euro moest vastzetten, maar vlak voor de uitspraak kregen we te horen dat hij zich failliet had laten verklaren. Hij kon ons niet betalen, want had zogezegd niets. Intussen gaf meneer wel show met zijn peperdure Audi R8 en een Mercedes GL.”

Dave Wauwermans zelf zegt in de krant weinig onder de indruk te zijn: “Ach, laat hem maar ratelen. Ik zal er alvast mijn slaap niet voor laten. Maar ik heb dan ook een erg goed bed. Vijf garnalen op 800.000 kijkers. Da’s toch niks? Ik dacht even te bekijken of ik gerechtelijke stappen tegen hen moet ondernemen. Maar waarom? Intussen maken ze me nog bekender (lacht).”