De Rijkste Belgen Foodie: Hidden, de niet zo verborgen ambitie van Nick Bril

Nick Bril, centraal in beeld. (Foto: Belga Images)

De Nederbelg en meester chef kok Nick Bril heeft zijn nieuwe vennootschap ‘Hidden’ opgericht. Dat valt samen met het opstarten van ‘Unititled’ zijn nieuwe, meer toegankelijke restaurant in de voormalige ‘Upper Room Bar’ van het Antwerpse sterrenrestaurant ‘The Jane’. Deze bar moet de meer toegankelijke versie worden van het toprestaurant met menu’s van 65 tot 99 euro. Nick Bril bekleedt met The Jane de 23ste plaats in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants. Hij kon met zijn sterrenrestaurant een goed boekjaar 2021/2022 afsluiten. Een bruto marge van 2,7 miljoen euro, bruto marge zijnde de inkomsten min de uitgaven, was goed voor een netto winst van net geen 0,3 miljoen euro. ‘The Jane’ stelt daarbij 34 mensen te werk. Met zijn holding ‘Nick Beheer’ mag chef Bril zich nu al miljonair noemen.

De nu 39-jarige Nick Bril is afkomstig uit Zeeland. Hij volgde een koksopleiding bij Ter Groene Poorte in Brugge, de hotelschool waar ook Sergio Herman studeerde. Die nam de toen negentienjarige Bril aan in zijn Zeeuwse driesterrenrestaurant Oud Sluis. In 2014 opende Bril samen met Sergio Herman The Jane in Antwerpen, waar Bril de dagelijkse leiding van in handen nam. In 2021 nam hij de exploitatie van The Jane volledig zelf in handen nadat Herman besloot uit de zaak te stappen. Het gaat daarbij enkel om de exploitatie, niet om het vastgoed van het restaurant dat in handen is van het vastgoedfonds Triginta.Bril is ondertussen een Nederbelg geworden. En 2022 werd het jaar van zijn definitieve doorbraak. Hij behaalde de 23ste plaats in The World’s 50 Best Restaurants en werd uitgeroepen tot Chef van het jaar door Gault Millau. ‘Untitled’ is zijn nieuwe venture. Hij bouwt het toegankelijke eetconcept uit samen met een Nederlandse chef, Joeri Timmermans, die in Singapore, Maleisië en Australië heeft gewerkt. Het restaurant is opgebouwd rond een toog met 33 krukken.

Met The Jane kon Bril een goed boekjaar afsluiten per eind juni 2022. Het restaurant stelt rechtstreeks meer dan 30 mensen te werk, samen met tijdelijke invulling is dat goed voor meer dan 50 jobs. Die terugkeer naar winstgevendheid, 0,3 miljoen vorig jaar, was noodzakelijk na twee zwaar verlieslatende coronajaren. En voor Bril stopt het niet bij The Jane. Hij combineert zijn sterrenrestaurant met techno dj-werk, onder meer op Tomorrowland, met hotel August in het Groene Kwartier in Antwerpen, en met de Fari Beach Club op de Malediven. In totaal werkt de chef kok ondernemer met 130 mensen.