Het Triginta Real Estate Fund heeft zijn kapitaal opgetrokken met 6,9 miljoen euro tot 94 miljoen euro. Triginta is een buitenbeentje in de vastgoedsector. Het heeft drie activiteiten: zorgvastgoed, publiek-private samenwerkingen (scholen, zwembaden…) en de herbestemming van religieuze sites. In drie jaar tijd bouwde Triginta een portefeuille van 220 miljoen euro uit. Initiator Geert Wellens verklaarde eerder dat hij het kapitaal van Triginta wil optrekken tot 120 miljoen euro. Daarmee moet de buitenlandse expansie worden opgestart. Wellens verzamelde fondsen bij om en bij 50 vermogende families waaronder Urbain Vandeurzen (LMS), Marc Coucke, de Limburgse familie Vandersanden (bakstenen), de verzekeraar Mark Leysen (Vanbreda) en de veevoederfamilie Versele. Eerder dit jaar bracht Wellens de Triginta-aandelen onder in certificaten van een private stichting met de opmerkelijke naam ‘Ik (b)en de groep’. Die certificaten worden enkel gebruikt om het management en het personeel toe te laten in het kapitaal. Daarbij hebben ze de garantie genomen minstens 2% van het kapitaal aan te houden.
Om de groei te bestendigen werd Triginta omgevormd tot een zogenaamd ‘evergreen’ fonds. Dat is eeuwigdurend en laat de instap en uitstap toe van verschillende investeerders. Wellens koestert met Triginta grote ambities. Dit jaar verwierf het fonds zijn eerste drie zorgprojecten in het zuiden van Nederland. Naast internationale expansie staat ook Wallonië op de verlanglijst. Het fonds mikt daarbij ook op Belgische religieuze sites. Volgens de ontwikkelaar zijn er in België 8.000 religieuze sites, die zich vooral in de centrumsteden bevinden. Mechelen, Brugge en Leuven zijn gegroeid rond religieus vastgoed. Sommige stadscentra zijn nog voor een kwart in handen van religieuze organisaties.
Recent kwam het fonds in het nieuws met de renovatie van de Damiaansite aan het Pater Damiaanplein en de Naamsestraat in Leuven. De site waar nu nog een tiental paters wonen zal worden ontwikkeld tot een samenhuisproject met woonruimte voor mensen met een beperking. Ook starters zullen onderdak kunnen vinden op de Damiaansite naast zes noodwoningen en een grote tuin. Eerder dit jaar opende in Roeselare Kerk 33 de deuren, een pop-up brasserie gevestigd in de vroegere Paterskerk. De kerk en een deel van de bijhorende gebouwen werden door het decanaat Roeselare verkocht aan Triginta. Op de vroegere Paterskerksite komen aangepaste wooneenheden voor personen met een beperking en is er ook ruimte voor sociale economie. De werken zullen eind 2023 van start gaan en tot die periode komt er een pop-up horecaproject in de kerk. (Lees verder onder de foto)
Ook opmerkelijk, nog deze zomer kocht Triginta de kapel over van het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane. Dat project wordt beschouwd als een mooi voorbeeld van herbestemming van een religieuze site. Triginta haalt tot nu zijn nagestreefde nettorendement van minstens 6 procent. ‘Het doel van onze familiale aandeelhouders is maatschappelijk relevante dingen doen met een degelijk rendement. Maar die families hoeven morgen hun inleg niet terug.’ zei oprichter Geert Wellens daarover eerder in de Tijd.