Duolegaat overtroeft schenkingen aan kerk

Goede doelen krijgen steeds meer geld via erfenissen. Voor Artsen zonder Grenzen en Kom op tegen Kanker, maar ook voor kleinere organisaties zoals Gaia, gaat het om een kwart en meer van hun inkomsten. “Vroeger erfde de Kerk, nu gaat het geld naar ons”, zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker in de krant Gazet van Antwerpen.



Op dit moment loopt op radio en tv de mediacampagne ‘Neem een goed doel op in je testament’, een initiatief van de vzw Testament.be, waarbij zo’n honderd goede doelen zijn aangesloten. Een andere incentive is het feit dat sinds enkele jaren fiscaal voordelige duolegaten mogelijk zijn voor wie kinderloos is: daarbij houden de erfgenamen netto méér over als een deel van de erfenis naar een goed doel gaat.

Zowel Kom op tegen kanker als Artsen zonder Grenzen zagen de voorbije jaren hun inkomsten uit schenkingen verdubbelen. Ook voor dierenrechtenorganisatie Gaia, dat met een bescheiden budget van iets meer dan anderhalf miljoen euro werkt, zijn erfenissen goed voor een kwart tot een derde van alle inkomsten.