Eurostadion verzinkt in Belgisch institutioneel moeras

Eeuwen terug was het Brussels grondgebied één groot moeras. Terwijl de hoofdstad nu is volgegoten met beton blijkt dat moeras nog altijd te bestaan. Alleen heeft het een institutioneel karakter aangenomen. In 2014 besloten de Vlaamse, Brusselse en federale regering een nieuw stadion te bouwen om het EK 2020 te ontvangen. Nu, vijf jaar later, is er nog niets gebeurd. Het immobilisme is compleet. Het probleem inzake mobiliteit en de verzadiging van de Brusselse ring is een Vlaams probleem. Het Eurostadion moet op Vlaams grondgebied komen maar is in Brusselse handen. En het is federaal premier Charles Michel die dreigt met de blutsen achter te blijven.



De UEFA buigt zich vandaag over de kandidatuur van Brussel om het EK te openen. Iets wat Michel Platini al in 2014 suggereerde. De gewezen Franse voetbalster moet vreemd opkijken nu vijf jaar later nog geen spade in de grond is gegaan. Nu het kalf zo goed als verdronken is, beginnen sommigen de put te dempen. MR kopstuk Didier Reynders zegt dat vanaf het begin de renovatie van het bestaande Koning Boudewijnstadion evident was. Op het MR partijbureau veegde zijn premier de mantel uit van Brussels MR kopstuk en voetbal netwerker Alain Courtois. Die verdedigde het Eurostadion te vuur en te zwaard. Ook wanneer het bijna onhaalbaar was.

Paul Gheysens en Ghelamco helpen nu ook de put dempen die zelf hebben geslagen. Het bedrijf pleit voor een soort overkoepelend bemiddelaar die de regio’s op elkaar moet afstemmen. Misschien in Hertoginnedal? De Vlaamse regering heeft tot eind januari tijd om alsnog een alles omvattende omgevingsvergunning af te leveren. De kans daarvoor is klein. De Brusselse ring kan de capaciteit van het stadion niet verwerken. (Ook al stelde Ghelamco op een bepaald moment voor bijkomende fieststallingen te plaatsen !) Voor Roland Duchâtelet is het Eurostadion niet alleen weggegooid geld, het is ook financieel onhaalbaar. Ook de vroegere eigenaar van Standard pleit voor een herwaardering van het koning Boudewijnstadion. Hij zegt dat de UEFA daarbij ook voor eigen deur mag vegen. Het was de UEFA die stelde dat de zitjes in het bestaande stadion te dicht op elkaar staan om aanvaardbaar te zijn. Onzin, aldus Duchâtelet.

België dreigt nu internationaal een nieuwe blamage op te lopen als een “failed state”. Premier Michel ziet het met lede ogen gebeuren. Maar het kwaad is geschied. Geen kracht is sterk genoeg om de tegenstellingen concreet te overbruggen. Een gefaald stadion als symbool van een gefaald politiek systeem.