Familie De Clerck trekt Lotus-voorzitter en bankier aan als nieuwe bestuurders

Jan Van der Stichele

De familie De Clerck heeft drie nieuwe, onafhankelijke bestuurders benoemd in hun sleutelholding Beaulieu International Group. Meest opvallende naam is die van Jan Van der Stichele, de voorzitter van de succesvolle beursgenoteerde speculoosproducent Lotus. Hij krijgt het gezelschap van Peter Vandekerckhove, tot voor kort de CEO van KBL, het vroegere Kredietbank Luxemburg. Ook Barbara De Saedeleer is benoemd tot bestuurder. Zij was al lid van het auditcomité van het bedrijf. De Saedeleer, de vroegere financieel directeur van Marc Coucke, is nu een vertrouwensfiguur van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens. Met Beaulieu is de familie De Clerck een wereldspeler in vloerbedekking.

Jan Van der Stichele is de schoonzoon van Karel Boone, hoofdaandeelhouder van de koekjesproducent Lotus. Van der Stichele werd in mei 2016 voorzitter van het bedrijf. Eind vorig jaar werd hij verkozen tot voorzitter van Fevia, de federatie van voedingsbedrijven. Nog een opmerkelijk detail. Van 1990 tot 1996, voor hij bij Lotus actief werd, was Van der Stichele technisch directeur van Verlipack. Deze producent van holglasverpakkingen werd eind de jaren ’80 door de gewezen curator Gino Coorevits verkocht aan Roger De Clerck en Beaulieu. Precies Verlipack zou later mee de centrale inzet vormen van een groots opgezet gerechtelijk onderzoek naar de familie De Clerck, een onderzoek dat nooit werd afgerond.De 60-jarige Peter Vandekerckhove was van 2017 tot 2019 CEO van het Luxemburgse KBL, de groep boven de private bank Puilaetco Dewaay. Daarvoor had de West-Vlaming er al een bankcarrière van bijna dertig jaar op zitten en was hij opgeklommen tot de top drie van de grootbank BNP Paribas Fortis. KBL is het vroegere Kredietbank Luxemburg dat eind van de vorige eeuw de centrale inzet was van een groot strafrechtelijk fraudedossier, een dossier dat werd geseponeerd wegens vormfouten. In 2012 verkocht de KBC groep haar dochter KBL aan het Precision Capital fonds dat in handen is van de Qatarese familie Al-Thani. (Lees verder onder de foto)

Peter Vandekerckhove

Tenslotte wordt ook Barbara De Saedeleer bestuurder bij Beaulieu. De Saedeleer was financieel directeur bij het farmabedrijf Omega Pharma van Marc Coucke. Wanneer die laatste Omega Pharma verkocht aan het Amerikaanse Perrigo voor 3,6 miljard euro eindigde dit in een zwaar conflict over die overnameprijs. Perrigo keerde zich tegen Coucke maar ook tegen De Saedeleer. Sedertdien gingen de wegen van Coucke en De Saedeleer steeds verder uit elkaar. Zo koos De Saedeleer uitdrukkelijk het kamp van Ghelamco projectontwikkelaar Paul Gheysen, als voetbalinvesteerder concurrent van Marc Coucke. Bij Ghelamco is ze verantwoordelijk voor investeringen en operaties. Ze is eveneens bestuurder bij de voetbalploeg FC Antwerp, in handen van Gheysens.