ANALYSE – Superdividend voor de familie Boone

Lotus Bakeries CEO Jan Boone

Speculoosproducent Lotus Bakeries blijft sterke groeicijfers voorleggen. De nettowinst steeg vorig jaar met 5 % tot 67 miljoen euro. 23 miljoen daarvan wordt uitgekeerd als dividend. 13,7 miljoen daarvan komt terecht bij de families Boone en Stevens. Over de voorbije vijf jaar incasseerde de familie globaal 43 miljoen euro aan bruto dividenden. Onder leiding van Jan Boone ontwikkelt zich een mooi netwerk rond de raad van bestuur van het beursgenoteerde succesvolle koekjesbedrijf.

Lotus Bakeries neemt afscheid van een familiegeneratie. De koekjesbakker is in handen van vier familietakken: Karel Boone, Matthieu Boone, Johan Boone en Antoine Stevens. Die laatste is een nazaat van Marcel Stevens, de oprichter van de koekjesfabrikant Corona, waarmee Lotus van de familie Boone in 1974 fuseerde. De rolverdeling tussen de broers Boone was goed afgelijnd. Matthieu deed de verkoop en de marketing en Karel was de man van de algemene diensten, de financiën en de communicatie. De derde broer, Johan, was tandarts. Hij bleef buiten het bedrijf en had een tandartspraktijk. Een buitenbeentje is de vierde broer Stanislas, Stany voor de kennissen, Boone. Tot 1998 was hij productieverantwoordelijke voor het bedrijf. Maar gezondheidsproblemen deden hem een stapje terug zetten. Hij is geen vast lid van het familiaal aandeelhouderssyndicaat. Hij hield 8 % aan in Lotus, ondertussen teruggebracht tot 5 %. Samen houden Boone en Stevens 60 % aan van het bedrijf.Enkele jaren terug trad een nieuwe generatie aan. Jan Vander Stichele, de schoonzoon van Karel Boone, is voorzitter van de groep. Vander Stichele is ook bestuurder van dat ander Vlaams succesbedrijf, TVH, in handen van de families Thermote en Van Halst. Jan Boone is CEO van Lotus Bakeries. Hij is de zoon van Matthieu Boone. Hij startte zijn loopbaan als auditor bij PwC. Hij is bestuurder bij Omega Pharma maar ook bij voetbalclub Club Brugge. Die twee bedrijven zijn concurrenten van Marc Coucke. De eerste ligt zelfs verwikkeld in een diep dispuut met Coucke. Dat belet Jan Boone niet om ook bestuurder te zijn bij AnimalCare, een beursgenoteerd veterinair bedrijf met Coucke als referentie aandeelhouder. (Lees verder onder de foto)

De vrouwen zijn vertegenwoordigd met Sofie en Benedikte Boone. De eerste is de zus van Jan Boone. Ze is apotkeher en baat haar eigen apotheek uit. Benedikte Bone is de dochter van Karel Boone. Ze is gehuwd met Francis Van Eeckhout, referentie aandeelhouder van de beursgenoteerde ramen- en deurenproducent Deceuninck. Ze is ook bestuurder bij het bedrijf.

Onafhankelijke bestuurders van Lotus Bakeries zijn onder meer Peter Bossaert, ex-CEO van de mediagroep van Christian Van Thillo en en nu van de Belgische voetbalbond, marketingspecialist Sabine Sagaert, ook bestuurder bij Miko, het koffiebedrijf van de familie Michielsen. Tot voor kort ook Proximus topvrouw Dominique Leroy. Zij werd opgevolgd door Michel Moortgat van de brouwerij die Duvel maakt.

2019 wordt een belangrijk jaar voor Lotus. In de tweede jaarhelft wil het bedrijf van start gaan met de productie in de nieuwe fabriek in de VS. Ook in Zuid-Afrika wordt een nieuwe fabriek geopend. De grootste markt voor Lotus is Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft zich dan ook “zo goed als mogelijk” voorbereid op de brexit. “Of het nu een harde of een zachte brexit wordt, het heeft voor ons zowel voor- als nadelen. We gaan er van uit dat de voor- en de nadelen elkaar zullen opheffen. Onze voorkeur gaat natuurlijk uit naar een zachte brexit”, aldus Jan Boone in een persbericht.