Van Eeckhout werd rijk met de betongroep die hij samen uitbouwde met zijn broer. Ultiem werd dat bedrijf verkocht voor zowat 100 miljoen euro aan een multinational. Een mooi verhaal dat hij zelf toch “een mislukking” noemt wegens familiale onmin. “Mijn grootvader had een zaadje geplant, mijn vader heeft er een boom van gemaakt. Mijn broer en ik hebben het succesvol verder uitgebouwd. Maar we hebben de boom omgehakt. Te vroeg. Intern zaten we niet op dezelfde lijn. Ja, we hebben gecasht en dan ben je opeens rijk. Maar ach, geld is maar een handelsgoed, dat amper iets opbrengt.” zo zegt hij in de krant.
Dat “amper iets opbrengt” is alvast relatief. Van Eeckhout investeerde 42 miljoen euro in Deceuninck en werd op slag met 23 procent van de aandelen grootaandeelhouder. Wanneer de CEO van het bedrijf, Tom Debusschere, in februari dit jaar terug trad, werd Van Eeckhout de nieuwe CEO. ‘Tijdelijk’ werd toen gezegd. Maar snel werd duidelijk dat de nieuwe ’tijdelijke’ CEO een ‘hands on’ man is.
“Mijn vader zei me altijd: je moet niet in de spiegel kijken hoe mooi je bent, maar kijken naar je gebreken.”
“Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om CEO van Deceuninck te worden”, zegt Francis Van Eeckhout in zijn eerste interview als grootste aandeelhouder van Deceuninck. “Dat ik de CEO zou hebben buitengewerkt klopt niet. Ik kom goed met Tom overeen. In de laatste week van juni fietsen we de Ronde Van Vlaanderen samen.”
Nu is het toch zover. Maar hij twijfelde. “Mijn vader zei me altijd: je moet niet in de spiegel kijken hoe mooi je bent, maar kijken naar je gebreken. Ik denk dat ik mijn beperkingen ken, en had mezelf als interim-CEO een maand gegeven om te zien of het me lag. CEO zijn van een bedrijf als Deceuninck, met 3.600 werknemers over de hele wereld, is net iets anders dan kmo’s aansturen. Het is een heel zware functie. Een stap in het onbekende. Toen het management en de raad van bestuur me vroegen om CEO te blijven, was ik gecharmeerd.”
Welke eigen accenten zal hij als CEO leggen? Van Eeckhout: “Tom Debusschere heeft het bedrijf de voorbije jaren back on track gezet, en de krijtlijnen uitgetekend. Verwacht geen grote koerswijzigingen. Ik zou dat geld destijds niet op tafel hebben gelegd, als ik niet geloofde in de projecten die nu op stapel staan waaronder een nieuwe fabriek in de VS en de expansie in Turkije.”