Franstalige topfinancier en netwerker Jean-Pierre Laurent Josi overleden

In Brussel is Jean-Pierre Laurent-Josi op 96-jarige leeftijd overleden. Laurent-Josi was voorzitter van de gelijknamige familiale financiële groep. Gegroeid vanuit de verzekeringssector verankerde de familie Laurent Josi zich sterk in de kringen van de Franstalige Brusselse ‘haute finance’. Zijn oudste zoon Jean-Marie Laurent-Josi is onder meer als minderheidsaandeelhouder CEO van de invsteringsholding Cobepa. Die is dan weer voor meerderheid in handen van de tweede rijkste Belgische familie de Spoelberch, hoofdaandeelhouder van AB Inbev. Cobepa staat voor 2,4 miljard euro aan investeringen onder meer in de vermogensbankier Degroof Petercam. Jean-Marie Laurent Josi is ook onafhankelijk bestuurder van Verlinvest, de durfkapitaal holding van de Spoelberch. De overtuigde christen Jean-Pierre Laurent Josi overleed al op 9 april maar zijn overlijden raakt pas nu bekend.



Jean-Pierre Laurent Josi was gehuwd met Janine Josi, de dochter van Jean-Marie Josi, grondlegger van de groep. Deze selfmademan bouwde na de Tweede Wereldoorlog een kluwen van bedrijven uit met een zwaartepunt in de verzekeringssector. Bij zijn overlijden in 1979 had Josi zijn verzekeringsgroep uitgebouwd tot een belangrijke speler. Maar na zijn dood raakte de groep in problemen. De holding Cobepa van Pierre Scohier kwam tussen om de boel overeind te houden. In 1997 werd Assuranties Groep Josi verkocht aan Winterthur voor een bedrag van 4 miljard frank of 100 miljoen euro.

Jean-Pierre Laurent Josi stond daarna aan het hoofd van de familiale groep die onder meer hoofdaandeelhouder was van de Brusselse Bank van Koophandel. Die werd later via twee fusies omgevormd tot wat nu de Keytrade bank is. Zijn zoon Jean-Marie, genoemd naar de grootvader, leidt momenteel de groep. Om een idee te geven van het netwerk dat Jean-Pierre Laurent Josi uitbouwde, is dit de samenstelling van de raad van bestuur van zijn groep eind van de vorige eeuw: Jean-Pierre Laurent Josi, Pierre Scohier, de toenmalige sterke man van Cobepa,  de Brusselse financier en netwerker Aldo Vastapane, Milos R. Knorr, voorzitter van de Amerikaanse verzekeringsgroep The 1792, de Waalse miljardair Albert Frère, de Brusselse bouw tycoon Adolphe, Ado, Blaton, de textielmagnaat Pierre Salik en Cobepa-vertrouwelinge Nicole Hardenne. Een exclusief netwerk van Franstalige topfinanciers.