Gasthuisberg en Cegeka stappen in Nexuzhealth

nexuzDe Katholieke Universiteit Leuven heeft samen met Cegeka Health Care de joint venture Nexuzhealth opgericht. Bedoeling is dat de joint venture het elektronisch patiëntendossier (EPD) verder uitbouwt dat initieel door het UZ Gasthuisberg werd ontwikkeld. Nexuzhealth is het resultaat van een officiële overheidsaanbesteding die werd toegewezen aan Gasthuisberg en Cegeka. Met bijna 2.000 bedden is Gasthuisberg het grootste Belgische ziekenhuis. Met 3.600 werknemers is Cegeka de grootste ICT speler. Het ziet er dus naar uit dat de grote jongens gaan lopen met toekomst van het elektronisch patiëntendossier.



Nexuzhealth krijgt een kapitaal mee van 2 miljoen euro. 51 procent daarvan is in handen van de KU Leuven, 49 % van Cegeka. Opmerkelijk is dat de universiteit voor haar 51 % 940.000 betaalt terwijl Cegeka voor 49 % 1.060.000 euro inbrengt. Dat komt omdat Gasthuisberg een licentie inbrengt op het door haar ontwikkeld elektronisch patiëntendossier. Dat systeem zal door beide partners nu verder worden uitgebouwd.

De naam Nexuzhealth is alvast opmerkelijk en duidt op de ambitie van beide partners. Nexuz Health is immers de naam van een medisch samenwerkingsverband waarin naast Gasthuisberg nog eens 19 instellingen meedraaien voor het delen van elektronische patiëntendossiers (EPD). Het EPD is verbonden met huisartsen en tandartsen via het officiële e-healthplatform. Patiënten kunnen afspraken, facturen en beeldmateriaal online raadplegen. De Nexuz-samenwerking betekent echter niet dat alle Nexuz-instellingen in de toekomst automatisch met de joint venture scheep gaan. Dergelijke samenwerking moet door de overheid worden erkend of gegund.