Gentse Optimacommissie: Termont was onvoorzichtig maar niet fout

Optima logoDe Optimacommissie van de Gentse gemeenteraad heeft haar eindrapport afgeleverd. Volgens de commissie ging burgemeester Daniël Termont (SP.a) niet in de fout in zijn contacten met Optima en haar topman Jeroen Piqueur. Hij was wel onvoorzichtig. “De commissie is wel van oordeel dat de heer Termont in zijn contacten met de Optimagroep onvoorzichtig geweest is, door eenmaal mee te reizen met een door Optima gecharterd vliegtuig en te weinig toe te zien op de afhandeling van de kosten.” zo klinkt het officieel. Burgemeester Termont zelf was niet aanwezig. Het was voor het eerst dat hij weg bleef in de Optimacommissie.



De Optimacommissie van de Gentse gemeenteraad is zoals verwacht verzand in het politieke spel van meerderheid versus oppositie. De meerderheidspartijen SP.a, Groen en Open Vld wilden éénduidig in het eindrapport stellen dat Daniël Termont geen fout beging door drie keer in een vliegtuig van Optima te stappen naar Cannes en Londen te vliegen. De deontologische code van de Stad verbiedt door bedrijven betaalde reizen. Maar er is een uitzondering voorzien voor “economische, sociale en of culturele promotie van de Stad”. En die heeft Termont gebruikt, zo luidt het eindoordeel.

“Je kan niet zeggen dat hier niets aan de hand is”, zei oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA). “Maar blijkbaar moet men een soort van witwasoperatie hebben. De enige gepaste conclusie is zeggen: we weten het niet. Zonder de burgemeester te veroordelen. Maar ook zonder hem heilig te verklaren.” “U hebt gezocht naar een stok om te slaan, maar hem niet gevonden”, zo repliceerde Astrid De Bruycker (SP.a) dan weer.