Het juridisch imbroglio van Jos Sluys

Jos Sluys

Het parket van Oost-Vlaanderen wil de durfkapitalist Jos Sluys samen met twee van zijn vennootschappen verwijzen naar de correctionele rechtbank in het kader van het faillissement van de Optima Bank van Jeroen Piqueur. Sluys was één van de minderheidsaandeelhouders van de bank. Hij hield lang vast aan het geloof dat de bank nog te redden was. Volgens het parket was dat niet ter goeder trouw. Het vraagt dan ook een beroepsverbod voor Sluys, zo weet De Standaard. Het dossier tegen Sluys en 11 andere partijen komt half juni voor de Raadkamer. Daarnaast heeft Sluys nog andere katten te geselen. Binnen het dossier van de gevallen kledingdistributeur FNG leende Sluys 9 miljoen euro aan de voetbalploeg KV Mechelen die nog steeds officieel in handen is van de omstreden FNG hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx.

In het dossier van Optima wil het parket zowel Jos Sluys zelf als zijn investeringsvennootschap Saffelberg Investments en de vastgoedvennootschap Evillas voor de rechtbank vervolgen. Eerder was duidelijk dat de durfinvesteerder uit het Brabantse Gooik al nauw betrokken was in het Optima dossier. Zo legde hij een claim van 20 miljoen euro op Jeroen Piqueur. Verder zette hij een privé detective in om de eigendomsstructuur van de Rubeccan te analyseren. De Rubeccan is de luxe yacht die Jeroen Piqueur volgens persberichten kocht met zwart geld.



Nog in het Optima onderzoek is ondertussen definitief beslist dat Annemie Serlippens als onderzoeksrechter van het dossier is ontheven. Ze maakte enkele formele vormfouten in het dossier dat ondertussen 40.000 bladzijden telt. Een ander opmerkelijk feit in het dossier is vraag tot doorverwijzing naar de rechtbank van de socialistische oud-minister Luc Van den Bossche (73). Hij stapte in 2003 na ruim twintig jaar uit de politiek en was van eind 2011 tot begin 2015 CEO van Optima Bank, waarna hij tot juni 2016 voorzitter was van de raad van bestuur van de vastgoedmaatschappij Optima Global Estate. Ook de Luxemburgse vermogensbeheerder Lombard wordt door het parket mee gedagvaard. Lombard wordt genoemd in het verlengde van fiscale dossiers van Optima.