“Insiderdeal” voor Luc Tack?

Belgium, brussel, 7/1/20115 Luc Tack, de CEO van weefgetouwenproducent Picanol en de industriële groep Tessenderlo Chemie, is door het financiële tijdschrift Trends verkozen tot Manager van het Jaar. Hij werd de laatste jaren vooral geroemd voor de redding van Picanol.  CREDIT: Imagedesk / Tim Dirven bvbaHet zijn spannende tijden voor de Vlaamse ondernemer Luc Tack. Normaal moet een algemene vergadering van aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf Tessenderlo op 29 januari de fusie goedkeuren tussen Tessenderlo en Picanol. Op die manier kan Luc Tack de meerderheid verwerven in Tessenderlo zonder geld op tafel te moeten leggen. Maar er komt groeiend verzet tegen de operatie. Met name een aantal belangrijke beursfondsen omschrijven de operatie als een “insiderdeal” die enkel Tack zelf ten goede komt.De beurskrant De Tijd heeft een aantal reacties verzameld van fondsenbeheerders op de plannen van Tack. En daar zit geen enkele positieve reactie tussen. “De fusie van Tessenderlo en Picanol lijkt vooral in het voordeel van Luc Tack’”, zegt het belangrijke adviesbureau ISS, dat stemadvies geeft aan grote investeringsfondsen. “De minderheidsaandeelhouders moeten de deal afblokken.”

ISS is gespecialiseerd in deugdelijk bestuur en volgt wereldwijd de aandeelhoudersvergaderingen van duizenden bedrijven op. Het bureau geeft stemadvies aan meer dan 1.500 fondsen en institutionele beleggers, waaronder de Noorse centrale bank. “We zien geen strategische motieven voor de fusie. Er zijn geen duidelijke synergieën”, zegt ISS aan de Tijd. “De deal lijkt vooral opgesteld in het voordeel van Luc Tack, zodat hij de meerderheidscontrole over de fusiegroep kan verwerven zonder een overnamepremie te moeten betalen. We hebben daar ernstige bedenkingen bij.”

De storm was voorspelbaar. Tijdens de conferencecall op 16 december, wanneer Tack en zijn rechterhand Stefaan Haspeslagh de fusie toelichtten, kwam het tot een oplopende discussie met Meryl Witmer, een Amerikaanse bestuurder van Berkshire Hathaway, het beursvehikel van miljardair Warren Buffett. Tot stijgende ergernis van Tack stelde Witmer toen dat ze de operatie en de cijfers niet begreep. Tack bleef beleefd maar kon niet echt antwoorden op de vragen van Witmer. Er werd toen afgesproken dat Witmer later meer informatie zou krijgen. Maar blijkbaar heeft dat niet veel zoden aan de dijk gebracht. Aan de Tijd laat Witmer weten dat ze tegen zal stemmen.

Indien er eind januari niet voldoende aandeelhouders opdagen, komt er een nieuwe vergadering op 23 februari. Concreet wil Tessenderlo de industriële activiteiten van Picanol overnemen voor 811,6 miljoen euro. Daarbij wordt het zelf gewaardeerd op 1,36 miljard euro. De verhouding tussen de twee waarderingen is belangrijk. Hoe hoger Picanol gewaardeerd wordt in vergelijking met Tessenderlo, hoe beter voor Tack.