Italiaans landgoed De Gucht is 5 miljoen euro waard

Landgoed De GuchtDe villa La Macinaia van de familie De Gucht in het Italiaanse San Vincenti, Toscane, heeft een waarde van 5 miljoen euro. Dat staat te lezen in het arrest dat het Hof van Cassatie velde in een dispuut tussen de familie De Gucht en de BBI, de Bijzondere Belastingsinspectie. Die laatste vecht een lange strijd uit met de voormalige Europese commissaris Karel De Gucht omdat die zijn Italiaanse landgoed van 11.000 m² nooit heeft op zijn belastingsformulier bekend gemaakt. De waardering van 5 miljoen euro is gebaseerd op “een gerechtsdossier”, zo staat in het arrest. Karel De Gucht is naast gewezen voorzitter van Open VLD ook bestuurder van de telecomgroep Proximus en van de Luxemburgs-Indische staalgroep Arcelor-Mittal. Hij is verder aandeelhouder van de vermogensbeheerder Merit-Capital.



Het Hof van Cassatie velde zijn arrest in het voordeel van de BBI. Die vocht een arrest aan van het Gentse Hof van Beroep dat stelde dat de bankrekeningen van Karel De Gucht onterecht werden ingezien door de BBI. Het dossier is nu doorverwezen naar het Antwerpse Hof van Beroep. Het arrest van Cassatie werd van internet geplukt door de blogger Thierry Debels.

Wijn De GuchtDe Gucht verbouwt in San Vincenti ook het wijnmerk La Macinaia. De beperkte wijnoogst wordt hoofdzakelijk in België aan de man gebracht. In de media was al heel wat te doen over de al dan niet te dure prijzen voor de wijn van De Gucht. De gewezen Europees commissaris heeft zich ook ingeschreven in een Italiaanse subsidiestructuur ter ondersteuning van Toscaanse producten. De claim van de Belgische belastingsdiensten wees hij onder meer van de hand omdat het landgoed in handen is van de SS La Macinaia. SS staat daarbij voor ‘societá simplice’, letterlijk ‘eenvoudige vennootschap’ een vennootschapsvorm naar Italiaans recht. Maar dat was voor de BBI naast de kwestie.