Luikse topmanager François Fornieri zit in de cel

François Fornieri (midden), in 2013, tussen de PS kopstukken Rudy Demotte (links) en Jean-Claude Marcourt (rechts). (Foto: Belga Image)

François Fornieri, CEO van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, is donderdagmiddag gearresteerd. Zijn arrestatie is een uitloper van de Nethys-affaire, een fraudezaak rond de gelijknamige Luikse intercommunale bedrijvengroep. Fornieri wordt verdacht van corruptie bij het uitoefenen van een publieke functie en misbruik van vennootschapsgoederen. Zijn aanhouding volgt op een huiszoeking bij Mithra die woensdag van start ging en waarna Fornieri voor verhoor werd meegenomen. De Luikse zakenman was lang een archetype voor de heropstanding van de Waalse economie rond nieuwe clusters waarvan farma er één was. Ultiem raakte Fornieri verstrikt in het Waalse kluwen rond de Luikse PS dossiers. Zijn aanhouding nu is een gevolg van een klacht die werd geformuleerd door PS-kopstuk Elio Di Rupo, huidig minister-president van de Waalse regering.

François Fornieri had grote ambities en mengde zich in het dossier van de politieke intercommunale Publifin, nu Nethys. Hij werd voorzitter van het verloningscomité van die gemengde vennootschap. Na gesjoemel door haar topman Stéphane Moureau stapte het topmanagement van Nethys in 2019 op. Dat management bestond uit Stéphane Moreau zelf, Pol Heyse en Bénédicte Bayer. Ze kenden zichzelf een royale vertrekpremie toe van globaal 15 miljoen euro waarvan het grootste deel voor Moureau. Die premie werd goedgekeurd door Fornieri. Korte tijd later kwam de aap pas goed uit de mouw. Fornieri profileerde zich als kandidaat-overnemer van twee Nethys-dochterondernemingen, namelijk Elicio (hernieuwbare energiebronnen) en Win (IT). Hij deed dat via twee bedrijven die hij oprichtte: Ardentia Tech en Ardentia Holding. Opmerkelijk, voor de producent van windenergie Elicio bood Fornieri 2 (twee) euro. Achteraf bleek dat hij een geheim akkoord had waarbij Stéphane Moreau CEO werd van Ardentia zodra de operatie was voltooid.De Luikse onderzoeksrechter Frédéric Frenay, specialist in financiële misdrijven, beet zich vast in het gepolitiseerde dossier van de intercommunale Nethys. Na enkele vooronderzoeken kwam Fornieri meer en meer centraal in het onderzoek te staan. Hij bracht nu woensdag al een eerste nacht in de cel door. Volgens zijn advocaat werkt hij goed mee met het gerechtelijk onderzoek. Fornieri maakte de voorbije jaren snel opgang in het Waalse zakenleven. Zijn beursgenoteerde farmabedrijf Mithra is gespecialiseerd in vrouwelijke anticonceptiemiddelen. Het in 1999 opgerichte bedrijf komt voort uit een spin-off van de Universiteit van Luik. Het mikt al een tijdje op een grote internationale doorbraak met het nieuwe anticonceptiemiddel Estelle, dat minder bijwerkingen zou hebben dan andere anticonceptiepillen. Naast Fornieri zelf is Marc Coucke de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf. Fornieri was vorig jaar even in beeld als kandidaat-overnemer van voetbalclub Standard, maar ook die deal werd nooit gerealiseerd. Dinsdag komt de ondernemer voor de raadkamer. Het is de eerste keer dat het fraudeonderzoek rond Nethys tot een arrestatie leidt.