UPDATE – Nieuwe huiszoeking kost François Fornieri 15 miljoen euro

François Fornieri (Foto: Belga Image)

Speurders gespecialiseerd in bestrijding van fraude en corruptie zijn vandaag afgestapt aan de privé woning van François Fornieri in Luik. De topman van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra wordt verdacht van verschillende financiële misdrijven waarvan de belangrijkste betrekking hebben op financieel gewin met de Luikse intercommunale Nethys. Dat onderzoek naar corruptie deinde uit naar manipulatie van de beurskoers van het bedrijf Mithra. De huiszoeking van vandaag zorgde alvast voor een forse duik van het aandeel Mithra op de beurs van 7 %. Fornieri, die 27 % controleert van het bedrijf, verliest daardoor meteen 15 miljoen euro op zijn beurswaarde.

We schreven het al begin dit jaar, 2021 wordt geen gewoon jaar voor Fornieri. De Luikse onderzoeksrechter Frédéric Frenay, specialist in financiële misdrijven, beet zich vast in het gepolitiseerde dossier van de intercommunale Nethys, het vroegere Publifin. Fornieri was voorzitter van het verloningscomité van die gemengde vennootschap. Na gesjoemel door haar topman Stéphane Moureau stapte het topmanagement van Nethys in 2019 op. Dat management bestond uit Stéphane Moreau zelf, Pol Heyse en Bénédicte Bayer. Ze kenden zichzelf een royale vertrekpremie toe van globaal 15 miljoen euro waarvan het grootste deel voor Moureau. Die premie werd goedgekeurd door Fornieri. Korte tijd later kwam de aap pas goed uit de mouw. Fornieri profileerde zich als kandidaat-overnemer van twee Nethys-dochterondernemingen, namelijk Elicio (hernieuwbare energiebronnen) en Win (IT). Hij deed dat via twee bedrijven die hij oprichtte: Ardentia Tech en Ardentia Holding. Opmerkelijk, voor de producent van windenergie Elicio bood Fornieri 2 (twee) euro. Achteraf bleek dat hij een geheim akkoord had waarbij Stéphane Moreau CEO werd van Ardentia zodra de operatie was voltooid.PS Waals minister-president Elio Di Rupo trok met het dossier daarop naar het Luiks parket dat een onderzoek opende. Tijdens dat onderzoek werd een nevendossier opgestart maar insider trading door Fornieri op zijn bedrijf Mithra. Nog opmerkelijk. Marc Coucke is met 15 % tweede grootste aandeelhouder van Mithra na Fornieri. Maar in november vorig jaar trok Coucke zich tot ieders verrassing terug als voorzitter van het beursgenoteerde bedrijf.

UPDATE

In een reactie laten de advocaten van François Fornieri weten dat er geen sprake is van een huiszoeking. Wel is hun cliënt door de speurders meegenomen voor een verhoor, net zoals andere oud bestuurders van Nethys, aldus de advocaten die aanklagen dat de goede naam van hun cliënt opnieuw in het openbaar wordt geschaad. Het nieuws over de huiszoeking werd eerst verspreid door de website van L’Echo en daarna breed overgenomen door andere web-redacties.