Marc Coucke keert zichzelf 50 miljoen euro uit

Marc Coucke bij de voorstelling van zijn privé-museum.

De apotheker-ondernemer Marc Coucke verlaagt het kapitaal van zijn holding Alychlo met 50 miljoen tot nu 330 miljoen euro. In de reeks van aanhoudende kapitaalverminderingen kon Coucke niet achterblijven. Op bevel van de federale regering worden kapitaalverminderingen vanaf volgend jaar onderworpen aan een roerende voorheffing van 30 %. De 50 miljoen euro komt nu nog onbelast bij Coucke terecht.



Alychlo is de centrale holding waarmee Coucke werkt. Hij is genoemd naar de voornamen van zijn twee dochter Alysée en Chloé. De holding bevat alle bekende participaties van Coucke, gaande van de bouwgroep Versluys, over KV Oostende tot zijn investeringen in Durbuy. Hij staat voor een vermogen van 1,1 miljard euro. Vorig jaar incasseerde Coucke met Alychlo wel een verlies van 241 miljoen euro, hoofdzakelijk als gevolg van de afwaardering van zijn participatie in Perrigo.

Zoals bekend kreeg Coucke bij de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo 5,4 miljoen aandelen van de Amerikaanse groep en daarbovenop 600 miljoen euro in cash. Die verkoop eindigde trouwens in een juridisch dispuut. Enkele dagen terug werd nog bekend dat vermogensbeheerder Carmignac Gestion een rechtszaak heeft aangespannen tegen Perrigo en drie van zijn voormalige managers, onder wie Marc Coucke. Carmignac Gestion zegt dat het werd misleid en stelt voormalig CEO Joseph Papa, gewezen financieel directeur Judy Brown én Marc Coucke persoonlijk aansprakelijk voor de schade die het meent te hebben geleden. Net als andere misnoegde beleggers vindt Carmignac dat Perrigo in 2015 misleidende informatie heeft gegeven om investeerders te overtuigen een overname door concurrent Mylan tegen te houden.