Onclin en Vande Vyvere starten Quartier Blue

De bouwsite aan de kanaalkom in Hasselt.

De families Onclin en Vande Vyvere, de laatste via haar bedrijf Matexi, hebben de eerste spade in de grond gestoken voor de ontwikkeling van het project Quartier Blue in de stad Hasselt. Het project, opgebouwd rond de kanaalarm in Hasselt, bestaat uit een ondergrondse parking van 2.500 plaatsen, beheerd door de stad Hasselt, 382 appartementen verdeeld over acht blokken, 19 woningen en 21.000 vierkante meter commerciële ruimte waarvan maximaal 9.000 vierkante meter ingevuld mag worden met kledingwinkels. Het geheel moet in 2019 worden opgeleverd. De stad Hasselt investeert 12,3 miljoen in de site, Infrax 4 miljoen en Aquafin 0,8 miljoen. Het hele project vergt een financiering van 200 miljoen euro.



De komende negen maanden wordt 400.000 kubieke meter grond uitgegraven aan het kanaal, goed voor 200 vrachtwagens per dag. Maar al die grond wordt afgevoerd via het water en dus niet over de weg. Door Quartier Bleu lopen twee promenades: een aan het water langs terrasjes en een ander op een hoger niveau langs de winkels. Aan de waterkant komt enkel horeca, de winkels liggen boven, een monumentale trap verbindt de twee niveaus. Eens operationeel, moeten er 300 tot 400 mensen werk vinden in Quartier Blue. De bouw zelf is goed voor 275 tijdelijke jobs.

De Milanese architect Antonio Citterio is betrokken bij het ontwerp samen met Alfredo De Gregorio, de ontwerper van Quartier Bleu. “We willen leven in deze buurt brengen, daar hebben we bij het ontwerp voortdurend rekening mee gehouden”, zegt Citterio in de krant Het Belang van Limburg. “Hoe leven de mensen? Hoe bewegen ze? Wat is de verbinding met de rest van de stad? Met de gebouwen onderling? Zo zul je vanuit de ondergrondse parking niet rechtstreeks de lift naar je appartement kunnen nemen. Je zal over straten en pleinen wandelen, langs restaurantjes en barretjes, langs mensen van alle leeftijden, want we willen geen doodse buurt. Dit wordt een heel ander project dan aan de overkant van het kanaal, daar heb je gebouwen die gericht zijn op wonen. Hier bouwen we aan een stedelijk weefsel en dat is net wat me boeit.”