Optima: Mediarte dagvaardt Nationale Bank

Mediarte.be, het sociaal fonds van de audio-visuele sector, legt klacht neer tegen Optima Bank, zijn bestuurders en X. Die X staat hier voor de Nationale Bank. De advocaat van Mediarte.be verwijt de Nationale Bank te kort te zijn geschoten in zijn toezicht op de ondertussen failliet verklaarde Optima Bank. Mediarte.be verloor meer dan 500.000 euro aan het faillissement.



Als sociaal fonds staat Mediarte.be onder meer voor de kwalitatieve opleiding van personeel in de sector van radio, tv en film. Het fonds beheerde haar middelen via Optima Bank. Het fonds kreeg wel zoals een particuliere spaarder 100.000 euro terug via het garantiefonds. Maar via een andere rekening verloor het nog 450.000 euro. En die wil het nu recupereren.

Het fonds richt zich daarbij ook tegen de Nationale Bank. Zo vraagt het zich af waarom die Optima een banklicentie gaf terwijl de vroegere toezichthouder FSMA dat een jaar eerder had geweigerd. Het fonds vraagt zich ook af waarom Optima Bank in de laatste dagen van zijn bestaan van de Nationale Bank mocht verder werken met professionele klanten terwijl het dat niet mocht met particuliere klanten. De klacht van Mediarte.be zal wellicht worden samengevoegd bij andere klachten die in het dossier werden geformuleerd.