De “overtollige cash” van Jeroen Piqueur

De Gentse Rechtbank van Koophandel wil weten hoe groot het vermogen is van Optima oprichter Jeroen Piqueur. We geven een kleine voorzet en proberen door het netwerk van vennootschappen te raken die Piqueur opbouwde. Het gaat om miljoenen euro’s.



De management vennootschap Imaco van Jeroen Piqueur was in 2014 goed voor een eigen vermogen van 2 miljoen euro en een bruto marge (omzet min kosten) van 1 miljoen euro.

De vennootschap RPC heeft als bestuurders Ruben en Rebecca Piqueur, de kinderen van Jeroen Piqueur, en staat voor 1 miljoen euro aan vastgoed.

De vennootschap Tria controleert 31 procent van Optima Group en heeft drie bestuurders; Jeroen Piqueur, Jo Viaene en Frank Vincent. Tria heeft een eigen vermogen van 12 miljoen euro. Tria keerde 5,9 miljoen euro aan voorschotten uit aan de drie bestuurders. “De voorschotten zijn een verantwoorde besteding van de overtollige cash”, zo staat te lezen in de jaarrekening van Tria.

Een merkwaardige is de bvba Blackbird, gespecialiseerd in “personenvervoer door de lucht”. Dat verwijst naar de privé-jet die Piqueur had en blijkbaar is verkocht. De laatste jaarrekening van Blackbird dateert van 2012 en toont een overgedragen verlies van 6 miljoen euro. Blackbird, what’s in a name?

Beter vergaat het de vennootschap Global Investments. Die is 100 procent eigenaar van de NV Stadspaleis, de vennootschap die het vastgoed bevat van het hoofdkwartier van Optima in de Gentse Keizer Karelstraat. Global Investments controleert verder 40 procent van de vastpootgroep Optima Globale Estate. Global Investments is goed voor 9,9 miljoen activa en keerde in 2013 een dividend uit van 3 miljoen euro.

Jan De Paepe is de juridische rechterhand van Jeroen Piqueur. Via de bvba Halos controleert hij 11,8 procent van Optima Group en 11,8 procent van Globale Investments. Halos is goed voor een eigen vermogen van 5,7 miljoen euro.