Paul Gheysens mikt op Poolse jackpot

#570063   20121026 Wuustwezel Belgium - Bo Coolsae   photo by: ID/ Filip Naudts     image via http://www.idphotoagency.com   Standard licence: 1 publication permit.   Do not reuse or archive this image. Do not use without written permit.Ghelamco, de vastgoedontwikkelaar van Paul Gheysens, heeft de verkoopprocedure ingezet voor “The Spire” in de Poolse hoofdstad Warschau. Met zijn 220 meter is “The Spire” het hoogste gebouw in Oost-Europa. De verkoop moet voor Ghelamco een winst opleveren van maar liefst 200 miljoen euro. Maar een deel van die winst zit nu al in de boekhouding van Ghelamco verwerkt, onder meer via geboekte meerwaarden op het Poolse vastgoed. De opbrengst van de verkoop, naar verwachting 600 miljoen euro, moet vooral dienen om de schuldpositie van Ghelamco te verlichten. Die is met bijna één miljard euro, 979 miljoen om exact te zijn, bijna even indrukwekkend als “The Spire” zelf.



De cijfers staan in een analyse van de bank KBC die de Tijd kon inkijken. De bank volgt het bedrijf van Gheysens omdat die een aantal belangrijke obligatie programma’s lopen heeft. Dankzij sterke verkopen op de woningmarkt en een forse herwaardering van de toren Spire in Warschau realiseerde vastgoedontwikkelaar Ghelamco een recordwinst van 100 miljoen euro. Het leeuwendeel van de herwaardering van de vastgoedportefeuille kwam vrijwel volledig voor rekening van de projecten in Polen, goed voor 126 miljoen euro. In België was er een beperkte stijging met 4 miljoen euro. De ongunstige economische situatie in Rusland leidde daarentegen tot een afwaardering met 17 miljoen euro.

De studie van de bank stelt dat de verwachte bedrijfswinst zal dalen van 168 miljoen euro in 2016 naar 83 miljoen euro in 2017 en 67 miljoen euro in 2018. De verkoop zou de schuldgraad wel flink doen dalen vanaf 2017.