Perrigo dumpt Coucke

De Amerikaanse groep Perrigo heeft Marc Coucke vervangen als hoofd van haar afdeling Branded Consumer Healthcare (“BCH”) en meteen ook van Omega Pharma. Uit alles blijkt dat Perrigo niet tevreden is met de prestaties van Coucke. Die zag de bui hangen. Coucke vertrok na de voetbalmatch Oostende-Anderlecht naar de Perrigo-hoofdzetel in Dublin. Op dat moment tweette hij “Spijtig, denk dat ik als 1e KVO supporter Schiervelde moet verlaten, vanavond naar Dublin, 3 dagen zware meetings. Wordt beetje aanpassen…” Ook vanmorgen was hij duidelijk: “Alea iacta est”. We mogen er van uit gaan dat Coucke, die officieel de titels Executive Vice President en General Manager droeg, zijn huid in Dublin letterlijk duur verkocht heeft.



Coucke heeft het Perrigo ook niet gemakkelijk gemaakt. Eind 2014 verkocht hij zijn bedrijf Omega Pharma aan de Amerikanen voor een bedrag van 3,6 miljard euro. Omega Pharma kon daarbij terugblikken op een opmerkelijk groeipad. Het bedrijf kende alleen maar omzetgroei en was jarenlang de lieveling van de beursbelegger. En precies in 2015 vielen de prestaties van Omega Pharma tegen. De kans is klein dat Coucke dit niet heeft zien aankomen. Perrigo zag het in elk geval niet aankomen.

Indien Coucke voor zichzelf een gunstige uitstapregeling heeft weten af te dwingen, dan nog zal dit slechts een zure overwinning zijn. De apotheker-investeerder kreeg de overname van Omega Pharma voor een deel uitbetaald in Perrigo-aandelen. De waarde van dat aandeel halveerde sedertdien. Alleen al de laatste twee weken verloor Coucke 150 miljoen euro intrinsieke waarde aan zijn participatie van 3,7 procent in de multinational.